40% от работилите в чужбина не си търсят надвзетия данък

Човек може да си възстанови надвнесени суми от работа в ЕС или САЩ за 5 години назад

Всеки, който работи или е работил в държава от ЕС или в САЩ има право да поиска възстановяване на надвзетия данък върху доходи, получени до 5 години назад.

Оставаме с най-ниски данъци в ЕС - Шоу — Стандарт Нюз

Надвнасяне на данъци се получава, защото много държави имат необлагаем минимум, а също така признават редица разходи, с които може да намалите данъчната си основа, а оттам и налога. В някои държави може да се кандидатства постфактум също така за получаване на детски надбавки, както и за изплащане на неизползван годишен отпуск, информира segabg.com.

За да си потърси тези права, работещият в чужбина задължително трябва да е бил изряден в плащането на данъците си в съответната страна и да е спазил процедурите за подаване на годишната данъчна декларация.

Заявлението за връщане на надвнесен налог може да подаде всеки човек лично до данъчната служба на съответната държава. Може да се ползват и посредническите услуги на специализирани компании за възстановяване на данъци. Първата консултация в повечето случаи е безплатна и ще помогне човек да разбере дали отговаря на условията за получаване на обезщетения за надвнесени данъци или на получаване на детски надбавки.

Близо 40% от българите не са потърсили парите си, най-вече защото не са запознати с тази възможност, казват данъчни консултанти в тази материя.

Заявление за връщане на данъци може да се подава по всяко време на годината при това с възможността да се кандидатства за стари години. В някои страни процедурата е обвързана с подаването на годишната данъчна декларация, което обикновено е до края на април. Такива държави са Норвегия, където през април работещите подават специалната декларация за връщане на данъци Skattemelding. В Дания това става с коригиране на данъчната декларация през април и май през системата SKAT.

През 2020 г. ЕС е събрал от екологични данъци 299,9 милиарда евро - Lupa BG

Процедурите в конкретните държави са различни и информация за тях може да се търси от специализираните данъчни консултанти. Те може да ви консултират не само какви документи трябва да приложите към заявлението за искане на връщане на данък, но и да ви съдействат да се снабдите с тях, ако липсват. Таксата за услугата е 15-20% от стойността на възстановената сума.  За Великобритания средният размер на възстановените данъци на българи, които са работили там през последните две-три години, е около 1000 паунда, за Германия – около 800 евро. Процедурата обаче изисква повече време – обикновено минават около 4 месеца, докато се получат парите.

Съветваме всички хора, които работят или са работили в чужбина, да не се отказват от парите, които им се полагат. Сумите може да са значителни – ако не ги потърсят, те остават в държавата, в която са работили“, съветва Росен Ковачев, управител на РТ Такс за България. Много от нашите клиенти се притесняват, че ако възстановят данъци от чужбина, ще плащат по-големи такива в България – това е напълно погрешно схващане. Страната ни има споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с повече от 70 държави, спрямо което няма да дължите данъци в България“, допълва той.

Дали ще бъде възстановен данък от работа в чужбина, не зависи от продължителността на трудовия договор. Ако човек е работил поне 2 седмици и е платил съвестно данъците си, надплатеното ще бъде възстановено. Връщат се единствено надвнесени данъци върху дохода. Ако човек получи обратно 100% от данъка, който е внесъл в съответната страна, това значи, че доходът му е бил под облагаемия минимум.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *