43% от българите не желаят да се ваксинират

Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали срещу Covid-19, а 43% не биха го направили, сочи проучване на „Тренд“.

Коронавирус в Германия: ваксини още през декември и удължаване на мерките? | Новини и анализи от Европа | DW | 23.11.2020

 

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират, информира pariteni.bg.

Сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Пфайзер" обмисля да регистрира ваксината си срещу Covid-19 и в Русия - Свят - БНР Новини

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Covid-19 навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

БТА
БТА


Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу Covid-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа? - NOVA

 

Всеки пети одобрява идеята хората, които нямат ваксина, да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу Covid-19 (65%).


Проучването е по поръчка на в. „24 часа“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *