5.3% годишна инфлация в Румъния

Инфлацията в Румъния се повиши до 5,3% на годишна база през август 2021 г. от 5% на годишна база през юли, съобщи статистическата служба INS.

Букурещ - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

Цените на енергията допринесоха за вдигане на общата годишна инфлация, тъй като цената на електроенергията се повиши с 18% през януари, а цената на природния газ с 24% към юли – което добави към постепенното възстановяване на цените на горивата, информира economynews.bg.

Цените на нехранителните стоки се повишиха със 7,9% на годишна база, цените на храните с 2,7% на годишна база, а таксите за услуги с 3,0% на годишна база.

Само през август потребителските цени са се увеличили само с 0,24% на месец. Инфлацията от началото на годината е 4,7%. Националната банка на Румъния увеличи прогнозата си за инфлация за края на тази година до 5,6%.

Столицата на Румъния: площ, население - Ваканционни места 2021

Средният процент на потребителските цени през последните 12 месеца (септември 2020 г. – август 2021 г.) в сравнение с предходните 12 месеца (септември 2019 г. – август 2020 г.), понякога определян като трендова инфлация, е 3,3% и постепенно расте от 2,6% в края на 2020 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който измерва покачването на цените въз основа на стандартизираната потребителска кошница на Евростат, е само 4,0% на годишна база към август.romania-insider.com

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *