6 млн. лв. са приходите от ловен туризъм

Повече от 6 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през миналата година. От тях 4,830 млн. лв. са постъпленията от държавните ловни стопанства, а останалите са реализирани в дивечовъдните участъци и ловно-стопанските райони на ловните дружини. Това сочат данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), пише „Монитор“.

Те уточняват, че чрез организиран ловен туризъм в България на излети са били общо 4690 авджии, от които 3289 българи и 1401 чуждестранни. За сравнение година по-рано ловците, дошли от други държави, са били 1032, но приходите е сектора са били повече от 6,473 млн. лв.

Едрият дивеч у нас е най-предпочитан от ловци, идващи от Германия, Франция, Испания и Италия.

Испанците избират да стрелят и по дребни животни, като за такъв лов в страната идват още и италианци, и гърци. Дивата свиня е най-предпочитана сред едрия дивеч. Друго, което се търси, е стрелба на благороден елен, сърна, елен лопатар, муфлон, дива коза, глухар. За лов на едри животни основно се предпочитат излетите в държавните ловни стопанства и дивечовъдните участъци.

Горският бекас пък е най-търсен от чуждестранните ловци сред дребните животни, показват още данните на ИАГ. Сред основните предпочитания на ловджиите са гургулица и пъдпъдък. Ловува се и на яребица, фазан и водоплаващ дивеч. На дребен дивеч се стреля предимно в ловно-стопанските райони на дружинките, където организацията се осъществява от сдруженията.

Предпочитаният сезон за лов от чужденците е към края на лятото и есента – периодът между септември и януари. Причината е, че тогава има по-голяма възможността да се ловува повече видове дивеч, обясняват от агенцията. И уточняват още, че през пролетта основно се ходи на излети за дива коза, глухар и сръндак.

Ако искаме да стреляме по трофеен благороден елен ще ни струва между 2800 и 3800 евро. За елен лопатар ще трябва да отделим от 700 до 1200 евро, а за сърна – 250-400 евро. При различните видове дивеч цената на трофея зависи от различни показатели като тегло, дължина и оценка, уточняват от ИАГ. Муфлонът тази година струва между 1300 и 2300 евро, а дивата свиня е от 700 до 1400 евро. Спрямо миналата година тарифите са приблизително същите с изключение на муфлона. При него се забелязва сериозно поскъпване, като миналата година тарифата за трофеен екземпляр е била средно 800 евро.

Българските ловци пък ходят на лов за мечки в Карпатите, съобщи Асен Пиперков, председател на „Български ловно-рибарски съюз“. По думите му това е една от атракциите сред ловджиите сега, освен това този лов активно се рекламира от румънците. Той уточни, че там ловът на мечки е разрешен, защото популацията е много голяма. Цената зависи от оценката на животното, от големината, теглото и качеството, а цените може да варират между 3000 и 30 хил. евро., посочи още той.

Все пак основна мечта на родните авджии е трофей от големите африкански животни – слон, бивол и лъв. А преди да тръгнат на лов зад граница, трябва да се направи легализация на разрешителното за лов и билета. Освен това е необходим и европейски образец, с който пренасянето на личното ловно оръжие става много по-лесно. Всички български документи се признават в чужбина, както и чуждите у нас. И те са задължителни, за да могат туристите да стрелят по българския дивеч.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *