600 лекари са напуснали страната през 2011 година

На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.
Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините“.
Към момента лекарите в страната са близо 31 хиляди, като не повече от 24 хиляди действително работят пряко медицина, посочи Ленков. Факт е, че има недостиг на анестезиолози, на рентгенолози, на педиатри, на психиатри, на патоанатоми, на съдебни медици, отбеляза той. И това според главния секретар на БЛС води до сериозен дисбаланс в системата на здравеопазването. Когато държавата разполага с малко средства за здравеопазване, то те трябва да се насочени предимно към профилактика и откриваемост на болестите, е мнението на специалиста. Според него основното нещо, което трябва да се реши е каква система на здравеопазване искаме и каква можем да си позволим. Това трябва да стане чрез широк обществен дебат. Един човек, една политическа формация не може да реши проблемите, каза Димитър Ленков. Най-добрите 298 лекари от 38 специалности, отличени от своите колеги като „най-добрите лекари в София“ в проекта на Дарик радио, ще влязат в „Лекарската лига“, обяви изпълнителният директор на медията Радосвет Радев. Проучването „Кои са най-добрите лекари“ се прави за първи път в България по уникална американска методология. Подкрепено е от 24 от най-големите болници в София. Финалните резултати ще бъдат обявени на събитие на 10 април в Националната Галерия за чуждестранно изкуство. В специално издаден каталог се съдържа пълният списък на лекарите от „Лекарската лига“. Най-добрите софийски лекари в основните медицински специалности са определени чрез анкетно проучване, което дава възможност на всеки лекар да отговори на въпроса кои са тримата най-изявени медици в неговата специалност. Това на практика е единственото по рода си изследване на рейтинга на медици спрямо оценката на техните колеги-експерти. Данните бяха обобщени от Gallup International. До края на годината ще бъде направено проучване в градовете Пловдив и Варна, а през 2013 година в Плевен и Стара Загора. Всички определени „най-добри лекари“ ще влязат в националната „Лекарска лига“, учредена от Дарик радио.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *