90 хил. тона български картофи ще отидат на боклука

90% от това количество тази пролет ще отиде на сметището или за храна на животните. Това беше обяснено по време на състояла се днес пресконференция на асоциацията.
Според производителя Иван Димитров от Ихтиман у нас се ядат вносни картофи, защото са по-евтини. От бранша били съгласни да продават продукцията си на 15-16 стотиники и дори на по-ниска цена, ако има интерес.  Същевременно в Гърция било забранено да се внасят български картофи. Така се защитавали правата на местните производители, информира БНР.
Припомняме ви, че миналата седмица стана ясно, че през 2011 г. у нас са били засети 16 219 ха с картофи. От тях са произведени общо 232 314 тона от зеленчука (количеството е с 18 891 тона по-малко на годишна база). Данните бяха представени от Министерството на земеделието и храните.
От тях стана ясно още, че в рамките на миналата година относителният дял на вносните картофи спрямо произведените у нас е бил 6,7%. На годишна база това е понижение с 0,64%. Пропорционално се е понижил и износът на зеленчука. През 2011 г. от България са доставени общо 402 тона картофи – близо 200 тона по-малко, отколкото през 2010 г.
Ако държавата не вземе спешни мерки, ще продължим да ядем картофи със съмнително качество. Някои райони в страната, за които това е основен поминък, ще се обезлюдят, а армии безработни ще тръгнат към големите градове или към други държави. Подобно предупреждение беше още отправено по време на днешното събитие.
Кръгла маса за проблемите и бъдещето на картофопроизводството в Родопите ще организира депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той обясни снощи, че форумът ще се проведе в периода около 15-18 май. Идеята е на едно място да се съберат представители на правителството, общините, научните среди и производители, за да се изготви общ план за бъдещето на отрасъла, който е ключов за планината, посочват от БСП-Смолян.
Бившият зам.-министър отбеляза още, че в момента няма никаква стабилност за пазара на родопските картофи. Докато миналата година са се изкупували на 1лв. за килограм, сега се тъгуват по 20-25ст., което е убийствено за производителите и не случайно стотици тонове в Смолянско залежават.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *