Над 1000 приватизационни сделки на съд

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е спечелила искове за 300 млн. лева срещу неизрядни купувачи и сумата бързо може да влезе в бюджета. Отделно АСК води дела за други над 600 милиона. Данните са от отчета на агенцията за първото полугодие, внесен в Народното събрание.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика реши да покани вицепремиера Симеон Дянков и шефовете на АСК да обсъдят на 10 август на специално заседание как да се улесни и ускори събирането на просрочени вноски, неустойки и лихви по приватизационни договори. Става дума за огромна сума – общо към 1.5 млрд. лева, обясни председателят на комисията Мартин Димитров. Според него, ако трябва, ще се направят експресни законови поправки, за да може държавата много бързо да събере тези пари. АСК е контрольор на огромен брой приватизационни сделки – 6878 към момента. Сред тях са големи и сложни договори като тези за „Кремиковци“, БТК, БМФ, ЕРП-тата и т.н.

Срещу собственика на БТК например вече върви дело в международния арбитраж в Париж за 22 млн. лв. неустойка заради прибързани съкращения на персонала през 2005-2006 г. Преди месеци агенцията е начислила нови неустойки за неспазване на плана за заетост – този път за 60 млн. лв. Към 30 юни в полза на АСК са издадени 1037 изпълнителни листа за над 380 млн. лв. Това са спечелени искове, но сега остава съдебните изпълнители да съберат присъдените суми – 309 012 792 лв., 46 595 452 долара и 1 861 956 евро. Събирането на вземанията е трудно, когато купувачът е чуждестранна компания, особено ако е офшорка, и обречено, когато фирмата купувач се оказва кухо дружество – източено, без дейност и активи, фалирало или ликвидирано.

Фактите в числа:
– общо 1007 са заведените дела срещу длъжници
– 780 случая са висящи – намират се на различни фази на разглеждане
– 169 случая са закрити, тъй като неизрядният купувач е платил
– 33 дела са прекратени, защото длъжникът е фалирал или е ликвидиран
– 25 дела са спрени заради почната процедура по несъстоятелност

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *