Турция на кръстопът

Инвеститорите пресмятат политическия риск за пазарите на активи, съобразно изхода на изборите в Турция.

Местният вот в неделя ще бъде своеобразен референдум за турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който от няколко месеца е обвиняван в корупция, а с ответните си действия, като забраната на Twitter и Youtube, загуби много от младите избиратели.

Светската и демократична политическа система на Турция в момента е разделена на две, като от едната страна са противоправителствените сили, а от другата, опозицията. Въпреки корупционните скандали, партията на Ердоган все още има предимство, благодарение на активната предизборна кампания на премиера, който днес остана без глас, и продължилия близо десетилетие икономически възход под негово управление.

Проучванията на общественото мнение сочат, че местните избори тази неделя няма да бъдат оспорвани. Партия на справедливостта и развитието вероятно ще получи между 40 и 45 на сто от гласовете, побеждавайки основната опозиционна Републиканска народна партия, за която ще гласуват 25-30% от избирателите, Партията на националистическото действие с около 15% и кюрдската Партия на мира и демокрацията с резултат от около 7 на сто.

Такъв сценарий е добър за пазарите, които виждат в Ердоган стожер на икономическата и политическа стабилност, който ще запази статуквото.

Парадоксално, но евентуален изненадващо силен изборен резултат на опозицията може да доведе до изтегляне на капитали и сериозни икономически проблеми за Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *