Alpha Bank продава сръбското си подразделение

Гръцката Alpha Bank е постигнала споразумение за продажбата на целия акционерен капитал на сръбското си подразделение на местния индустриален конгломерат MK Group, предава SeeNews.

Очаква се продажбата да окаже положителен ефект върху капиталовата адекватност и ликвидността, посочват от кредитната институция в съобщение до фондовата борса в Атина. Сделката е в съответствие с изпълнението на плана за преструктуриране на Alpha Bank и подлежи на одобрение от съответните регулатори. Финансовите параметри по транзакцията не се посочват.

MK Group е собственик на сръбската AIK Banka. През юли групата изкупи дяловете, притежавани от миноритарните акционери на кредитната институция и я отписа от борсата в Белград, припомня SeeNews.

Амбициите за растеж на AIK Banka

През август агенцията съобщи, че от материалите за предстоящото месец по-късно общо събрание на акционерите става ясно, че AIK Banka възнамерява да предложи на инвеститорите си да одобрят придобиването на до 100% от Alpha Bank Srbija. Като обосновка за евентуалното придобиване от сръбската кредитна институция се посочваше, че към края на юни 2016 г. капиталовата адекватност на банката е била 34.49%, или с 2.89% повече спрямо края на март, а стратегическите й цели за бъдещ растеж предвиждат укрепване на пазарната й позиция в Сърбия и в региона посредством придобивания на банки с устойчиво пазарно присъствие. Тогава от Alpha Bank отрекоха спекулациите, че вероятно ще продадат сръбския си бизнес на AIK Banka.

В края на януари 2017 г. висш представител на гръцкия държавен фонд за финансова стабилност (HFSF) обяви, че сръбските дъщерни дружества и на четирите системно важни гръцки банки се продават, както и че сделката за Alpha Bank Srbija скоро ще бъде приключена, припомня SeeNews, информира capital.bg. Продажбата на поделенията в Сърбия е част от плановете на Европейската комисия за преструктуриране на системно важните кредитни институции в Гърция – Alpha Bank, Piraeus, Eurobank EFG и Националната банка на Гърция (NBG). Плановете включват още увеличения на капитала и свиване на международното присъствие на четирите банки.

Alpha Bank в Сърбия и в региона

Гръцката Alpha Banka присъства на сръбския пазар от 2002 г., като понастоящем има 67 клона в страната. През 2005 г. институцията придоби седмия по големина сръбски кредитор – Jubanka, в приватизационна сделка на стойност 152 млн. евро, припомня Seenews.

В Югоизточна Европа гръцката финансова институция присъства още на пазарите в Македония, Албания и Румъния. Допреди няколко месеца Alpha Bank развиваше дейност в България чрез клон, но местният бизнес беше придобит от българската Пощенска банка, която е част от групата на гръцката Eurobank EFG. Сделката, която беше първоначално оповестена през юли 2015 г., в разгара на банковата криза в Гърция, беше финализирана на 1 март 2016 г.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *