Ant Group получи зелена светлина за IPO на борсите в Шанхай и Хонконг

Ant Group – бижуто на технологичната империя на милиардера Джак Ма – е една крачка по-близо до дългоочаквания си дебют на пазара. Китайският регулаторен орган за ценни книжа заяви в сряда, че Ant е получил зелена светлина за публичното си предлагане в Шанхай и вече е изчистил всички регулаторни пречки за двойна регистрация, която се очаква да натрупа милиарди. 

Ant, компанията за финансови технологии, свързана с китайската група за електронна търговия Alibaba (BABA), планира да направи листване  едновременно в Хонгконг и Шанхай. Ant ще обяви цената на акциите на IPO на 27 октомври, според актуализираните регулаторни заявки. Очаква се списъкът да постави нов световен рекорд, надминавайки плаващите 29,4 милиарда долара от IPO на Saudi Aramco през декември миналата година. IPO също ще бъде първият едновременен листинг в Хонконг и на Star Market на Шанхайкато отговор на Китай на Nasdaq.

В обявения за публичното предлагане проспект  от Аnt обясняват, че продажбата ще бъде равномерно разделена между Хонконг и Шанхай. Компанията ще продаде до 1,67 милиарда акции на всяка борса, което ще представлява 11% от общите акции след IPO. Анализаторите от Bernstein изчисляват, че компанията може да струва до 270 милиарда долара.

38 бизнес съвета от най-богатия човек в Китай Джак Ма, водещият основател на Ant и най-богатият китаец, има „върховен контрол“ върху компанията, според регулаторните документи. Не е ясно колко акции той ще запази, след като продажбата  приключи. Alibaba, която е фирма-съосновател на Джак Ma, също има право да се запише за допълнителни акции, „за да може да притежава дялово участие, което не надвишава 33% в нашата компания“, след като IPO приключи, каза от компанията в регулаторните си заявления.

Не беше изненада, че този път компанията избягва Уолстрийт за публичния си дебют, въпреки че преди време Джак Ма избра Нюйоркската фондова борса за рекордното IPO на Alibaba през 2014 г. Но нарастващото геополитическо напрежение тези дни накара китайските компании да се пазят от Уолстрийт. През последните седмици Вашингтон и Пекин се сблъскаха заради заплахите и ограниченията на САЩ срещу китайски технологични компании, които са разработили приложения като TikTok и WeChat и производителя на чипове SMIC.

На Уолстрийт китайските компании също са изправени пред по-голям контрол. Luckin Coffee (LK) беше санкциониран от Nasdaq след разкриването на счетоводни нередности. Оттогава американските законодатели, правителствени агенции и фондови борси предприемат стъпки, насочени към ограничаване на достъпа на Пекин до огромните капиталови пазари в Америка. Ant е една от най-големите технологични фирми в света и най-голямата платформа за онлайн плащания в Китай. Приложението регистрира присъствие във всеки аспект на финансовия живот в Китай, от инвестиционни сметки и микроспестяващи продукти до застраховки, кредитни резултати и дори профили за запознанства. Например приложението му за плащания Alipay има 731 милиона активни потребители само през септември според регулаторни декларации. Платформата е обработила плащания за 118 трилиона юана (17,7 трилиона долара) през 12-те месеца до юни. Компанията заяви, че приходите за деветте месеца, приключили през септември, са се увеличили с около 43% до 118,2 млрд. юана (17,7 млрд. долара) в сравнение със същия период на миналата година. Брутната печалба за периода се е увеличила със 74% до 69,5 милиарда юана (10,4 милиарда долара).

Шерис ФАМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *