Bayer купи Monsanto за 66 млрд. долара

Bayer достигна до споразумение за закупуването на Monsanto, след като американската компания за семена и пестициди прие подобрената оферта на немския фармацевтичен гигант от 128 долара за акция. Сделката на стойност от 66 милиарда долара бе обявена вчера .

 Споразумението слага край на неколкомесечни дискусии по придобиването, по време на които Bayer на подобрява на няколко пъти своята оферта. Според немската компания последната оферта отразява премия от 44 процента върху цената на акциите на Monsanto на 9-ти май – деня преди Bayer да отправи първото си писмено предложение за закупуване.
Bayer планира да осигури част от финансирането по сделката чрез продажбата на конвертируеми облигации и нови акции на стойност 19 милиарда долара. Компаниите очакват сделката да бъде финализирана до края на годината, но според някои анализатори това може би няма да е толкова лесно, информира profit.bg.
Анализатори на Bernstein Research смятат, че съществува едва 50% шанс сделката да получи одобрение от регулаторите. Те изтъкват, че фактори като недоволство сред фермерите срещу консолидацията на техните доставчици ще създаде сериозни усложнения. “Смятаме, че политическият съпротива срещу сделката ще усложни и забави процеса по финализирането,“ написаха те в анализаторска бележка, цитирана от Reuters. Bayer се е съгласил да заплати 2 млрд. долара на Monsanto в случай, че сделката не бъде финализирана.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *