След преврата икономиката на Турция я очаква печално бъдеще

Опитът за военен преврат в Турция може да доведе страната до продължителна икономическа криза, пише Bloomberg, позовавайки се на мнения на експерти.

Политическата нестабилност ще се превърне в истинска катастрофа за Турция, която в момента финансира голяма част от всички операции за сметка на чужди инвестиции. Според оценки на анализаторите, през тази година дефицитът в бюджета на страната ще се увеличи до 4,5 % от БВП, отбелязва изданието.

Независимо от това, как именно турското правителство ще решава настоящите политически проблеми, фондовият пазар на страната рискува за загуби до 20 %, отбелязва експертът по развиващи се пазари от лондонската консултантска компания Ecstrat Емад Mостак. Освен това, ситуацията на турския пазар може да послужи като катализатор за общото понижаване на пазарите на развиващите се страни, подчерта той.

На фона на събитията в Анкара и Истанбул турската лира вече е загубила 4,6 % до 3,0157 за долар, с което счупи минималния рекорд за последните осем години. Въпреки опитите за затопляне на отношенията с Русия все още е рано да се съди, че двустранните отношения ще се върнат на същото равнище преди инцидента със сваления от турските военни руски самолет над територията на Сирия. Въпреки „благословията“ на Путин болшинството от руснаците все още са резервирани към почивките край турските брегове, като се прибави към това е последните терористични актове, като цяло обстановката в Турция все още е далеч нормалната, особено за туристите.

Освен туризма, още по-трудно ще бъде възстановяването на руско-турските бизнес отношения в другите отрасли на иковомиката, където смесени ферми  от двете страни изграждаха големи обекти.

На снимката:  Ердоган и неговият бивш премиер със съпругите си на сватба на президентските наследници.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *