Brexit ще отвори дупка в бюджета на ЕС от €13 млрд.

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (Brexit) проби дупка от 13 милиарда евро годишно в бюджета на Съюза за следващия седемгодишен период от 2021 до 2027 година.

Това заяви европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер по време на конференция по темата, проведена в понеделник в Брюксел, предава ТАСС, цитирана от агенция Фокус.

„За съжаление, един от чистите донори (страна, която внася повече средства в бюджета на ЕС. отколкото получава от него) Великобритания реши да ни напусне. Заради това ние губим по 13 милиарда евро годишно“, заяви Йотнингер.

.Дупката в бюджета идва от увеличаването на количеството на задачите, за които трябва да се отделя европейско финансиране, включително борбата с тероризма, външната и вътрешната сигурност, защитата на външните ни граници и провеждането на мащабни изследователски програми, които да увеличат конкурентоспособността ни през цифровия век“, разясни еврокомисарят.

Йотингер подчерта, че Еврокомисията трябва да набави недостигащите средства чрез „мерки за оживяване на икономиката и повишаване на ефективността на изразходването на средства по европейските програми“. „Всяко вложено евро трябва да носи добавена стойност“, подчерта европейският политик.

Еврокомисарят призова страните-членки на ЕС. европейският бизнес и международните организации да внесат предложенията си по формирането на бъдещия седемгодишен бюджетен план до края на май 2018 година. Той разкри, че Европейската комисия ще предложи промени в системата за формирането му, целящи да се съкрати срока на действие на бюджета, от седем на пет години, информира infostock.bg.

„Трябва да преминем към по-демократичен принцип на формиране на европейския бюджет, заменяйки седемгодишния период с петгодишен. Предлагаме следващият седемгодишен бюджетен план да стане преходен период към новата система на формиране на бюджета“, заяви Йотингер.

Той се мотивира с това. че пет години е и срокът, за който се избира Европейската комисия и Европейския парламент и това ще позволи приемането и изпълняването на бюджета от едни и същи политици, което гще повиши демократичната отчетност и отговорност по бюджетните въпроси“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *