Енергийната криза в Европа може да заличи 40% от автомобилното производство

S&P Global Mobility предупреди, че при своя най-мрачен сценарий енергийната криза в Европа може да намали производството на автомобили с близо 40%, или с повече от 1 милион превозни средства, на тримесечие до края на 2023 г., съобщава Ройтерс.

В доклад, озаглавен „Зимата идва“, S&P Global Mobility посочва, че веригата на доставки на автомобилната индустрия – вече разтърсена от пандемията от COVID-19 и руската инвазия в Украйна – „може да бъде изправена пред огромен натиск“ от рязко нарастващите разходи за енергия или дори от прекъсвания в електрозахранването.

„С рязкото покачване на цените на енергията в Европа…една сурова зима може да изложи определени автомобилни сектори на риск да не могат да поддържат производствените си линии работещи“, предупреждава S&P Global Mobility.

Консултантската фирма изтъква, че разходите за производството на автомобили вече са нараснали до между 687 евро и 773 евро на превозно средство, което е значително повече от нивото от 50 евро преди енергийната криза, което натоварва по-специално по-малките доставчици.

От това тримесечие до края на 2023 г. S&P Global Mobility прогнозира, че тримесечното производство в европейските монтажни заводи ще достига темп между 4 милиона и 4,5 милиона броя.

При определени условия обаче този темп може да се забави до 2,75-3 млн. броя на тримесечие.

S&P Global Mobility предупреждава още, че тъй като европейските доставчици изнасят части по целия свят, всички производители на автомобили ще бъдат засегнати по някакъв начин от енергийната криза.

Едуин Поуп, старши анализатор в S&P Global Mobility, който отговаря за доставките, заяви пред Ройтерс, че анализът е извършен преди вероятния саботаж на газопроводите „Северен поток 1 и 2“ в края на миналия месец.

„Събития като тези неизбежно ще изместят везните към долния край на това, което сме предвидили, особено по отношение на това колко време отнема да се поправят нещата от този характер“, изтъква Поуп.

За отделните страни в Европа S&P Global Mobility разглежда шест фактора, включително размера на дефицита на дадена страна, дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), нивото на енергийна самодостатъчност и процента на запълване на газохранилищата.

Въпреки че Германия все още разчита на руски газ и планира постепенно изключване на своите ядрени централи, страната има „повече бюджетни възможности, за да преодолее енергийната буря“, отколкото някои други европейски страни, включително Италия, добавят консултантите.

Поуп изтъква, че макар автомобилната индустрия да успее да премине през наближаващата зима без особени сътресения, ако Европа няма план за следващата зима, много доставчици може и да не оцелеят след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *