Facebook иска да се завърне в Китай

Най-голямата социална мрежа в света Facebook е разработила софтуерен инструмент за цензура, който може да се ползва на географски принцип и който може да убеди властите в Китай да ѝ разрешат да се завърне във втората по големина световна икономика след седемгодишна забрана, съобщава New York Times.

 

Въпреки това завръщането на компанията в страната може да отнеме години, ако изобщо се случи, заради лицензионни ограничения и други нормативни актове, които са в полза на местните фирми.

Припомняме, че Китай блокира достъпа до социалната мрежа още през 2009 година.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг посещава често Китай, но компанията все още е далече от назначаване на служители в офиса си в центъра на Пекин, който тя взе под наем през 2014 г. Компанията още не успява да получи лиценз за назначаване на служители там, въпреки че те ще продават реклами, показвани извън страната, а няма да работят над местна социална мрежа. Дейността по продажба на реклами за Китай в момента се извършва в Хонконг.

Разработеният от Facebook софтуер пречи на постове да се появяват в списъка с новини на потребителите в определени райони. Технологията е разработена с одобрението и подкрепата на главния изпълнителен директор Зукърбърг. Софтуерът не премахва самите постове, а ще позволи на трета страна да следи популярните постове и теми, които потребителите споделят в мрежата. Третата страна ще може да контролира дали те се показват в списъка с новини на потребителите.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *