Ferrari става на 70 години

Италианският автомобилен концерн Ferrari днес отбелязва кръгла годишнина – преди 70 години основателят на знаменитата компания Енцо Ферари пали двигателя на първия автомобил от своята марка, пишат ТАСС и БТА.

„Направеният тест драйв по улиците на Маранело (провинция Модена, област Емилия-Романя) поставя началото на съвременната история на Ferrari“, подчертава в съобщение пресслужбата на компанията. Става дума за спортна кола, известна като „125 S“, на чийто преден капак е разположена емблема с буен жребец на жълт фон.

За първи път автомобилът с 12-цилиндров агрегат е изкаран на пистата на 11 май 1947 г. от известния италиански пилот Франко Кортезе. Въпреки че водел в състезанието, се наложило Кортезе да напусне поради технически причини – имало проблем с горивната помпа на болида. Самият Ферари, получил прозвището „Commendatore“ (командор – бел. ред.), тогава описва случилото се като „обещаващ провал“. Впоследствие колата печели шест пъти.

Компанията планира да отпразнува юбилея си в 60 страни, като перлата на всички мероприятия ще бъде демонстрацията на лимитираната серия хиперавтомобил ЛаФерари Аперта (LaFerrari Aperta). Всички предстоящи събития могат да бъдат проследени на специален сайт. Очаква се празненствата да приключат в централата в Маранело на 9-10 септември.

Тази година и състезателните автомобили на Ferrari във „Формула 1“ получиха специален индекс, посветен на 70-годишнината на групата – SF70H.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *