Financial Times: Заради Китай САЩ засилва добива на редки метали

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ „САЩ засилват усилията си за възобновяването на производството на суровини, използвани в отбранителната промишленост, както и в областта на „зелената“ икономика, в отговор на растящите опасения по повод доминирането на КНР на този пазар“, съобщава  Financial Times. Пекин контролира повече от 90% от производството на редките елементи и в последно време намалява техния износ. FT припомня, че групата на редките метали включва 17 сходни химични елемента, в това число скандий, итрий, лантан и техните подобни. Те притежават уникални магнитни, оптически и други свойства и се използват при производството снайпери, радарни системи, хибридни автомобили и др.
В скоро време министерството на енергетиката на САЩ ще представи стратегията за увеличаването на добиването на редки метали на територията на страната, а също така и планове за възможната замяна на някои редки метали с други материали. А Пентагонът трябва завърши анализа за потребностите си от тези суровини, пише вестникът.
Китай разполага с най-богатите находища от редки метали, а началото за развиването на тази област е било положено още от бащата на китайската реформа Дън Сяо Пин, който сравнявал тези китайски богатства със саудитския нефт. „Редките елементи, всъщност не са толкова редки, но тяхното добиване е сложно е често е съпроводено с нанасяне на екологични вреди“ пише Financial Times.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *