Fitch: Гърция клати банковата система на България

България, която е страната от ЕС с най-нисък бюджетен дефицит, е изправена пред риска от дестабилизиране на банковата си система, заради участието на много гръцки банки във финансовия й пазар. Възможно е голям финансов ресурс да бъде задържан в съседна Гърция, която в момента се опитва да се справи с фискалните си проблеми. Това отбелязват рейтинговата агенция Fitch Ratings и водещата консултантска компания Capital Economics, пише Bloomberg.
Повече от една трета от банковия пазар у нас се държи от гърцки банки като National Bank of Greece и Alpha Bank, чийто новопривлечени капитали ще бъдат с висока цента, заради понижения рейтинг на страната след разразилата се бюджетна криза в Атина. Очакванията на анализаторите, че фискалната криза в Гърция тепърва ще се усещат на балканите.
Най-прекият път на „заразата“ от Гърция към Югоизточна Европа е чрез подразделенията на гръцките банки в тези страни, посочва Марк Иънг, ръководител на отдела за развиващите пазари във Fitch Rateings. Всеки натиск върху привличането на средства и ликвидността, оказан върху банките-майки, може дапрерасне в удар върху политиката на подразделенията им, посочва експертът.
Понижението на държавния рейтинг на Гърция, както и на част от банките в южната ни съседка, означава, че банките-майки ще запазят средства за основния си пазар, като дори може да успеят да покрият част от разходите си на другите пазари. Анализаторът посочва че, Обединена българска банка (ОББ), която е притежание на National Bank of Greece, и Eurobank EFG Bulgaria (на Пощенска банка) само частично покриват отпуснатите заеми с депозити.
Ние прогнозираме, че финансирането на подразделения ще бъде под изключителен натиск по-късно тази година, отбелязва Нийл Шейъринг, старши икономист от Capital Economics. Дори и гръцките банки да запазят стабилен паричен поток в краткосрочна перспектива, рецесията ще намали тяхната експанзия в развиващите се пазари на Европа, уточнява Шейъринг.
От Bloomberg отбелязват, че 12% пазарен дял имат гръцките банки в Румъния, като в Македония, Сърбия и Албания той варира между 15% и 25%
Както стана ясно в петък през февруари Министерството на финансите е прекратило договора си с рейтинговата агенция Fitch Ratings, за да бъдат редуцирани средства. За една и съща услуга се е заплащало на 4 агенции.
Припомняме, че в петък от Fitch заявиха, че е възможно кредитният рейтинг на страната ни да бъде понижен заради огромният размер на външния дълг, който има страната ни.
Според последните прогнози на Fitch икономиката на страната ни ще се свие с 0.3%, вместо предишните за 0%. Една от причините е че 10% от българския износ е насочен именно към Гърция.
Миналата седмица управителят на БНБ Иван Искров увери, че няма опасност български депозити да бъдат пренасочени към Гърция.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *