General Electric изпраща Джеф Имелт в пенсия

General Electric (GE) обяви, че Джефри Имелт ще се оттегли от американския индустриален гигант след 16 години като председател и главен изпълнителен директор. Той трябва да напусне на 31 декември и ще бъде заменен от Джон Фланиър.В съответствие с традицията на компанията, Джон Фланиър сега е повишен в йерархията на корпорация GE, като от скоро време отговаря за медицинските, здравните и социалните въпроси на десетките хиляди работници и служители в корпорацията.
Спекулациите за съдбата на Джефри Имелт се засилиха от слуховете за наличието на доклади, където се разглеждат конфликтите с един от големите инвеститори. Някои дори определят тези конфликти като истински сблъсъци, които не само пречат на нормалната дейност в сложната система на корпорацията, но и се отразяват на краните икономически резултати и цялостното ефективност на холдинга.
Една от конфликтите точки е с Триамин Фонд Мениджмънт, който е изразил вече загриженост пред върховния мениджмънт на GE  от отсъствието на финансова стратегия и цели на компанията в продължение на няколко тримесечия, дори повече от година. В резултат на острите инвеститорски реакции относно  прекалените и щедри бонуси, които се раздават на високите мениджърски постове в корпорацията, GE се съгласи да намали разходите от 2 милиарда долара, като съкрати със солиден процент бонусите на изпълнителните директори, както и да се направи точна стратегия за постигането на повече печалби и още по-високи цели, искани от инвеститорите.
От добилите вече гласност подготвени документите за реализация от началото на тази година, показват, че възнаграждението на Джефри Импелт е било понижено поради слаби резултати и липсващи точни цели. На него са му били изплатени общо 27,5 млн. долара за 2015 г., което е с 35% по-малко от предходната година, когато е получил  32,9 млн. долара.
Джон Фланиър, според когото  Джефри Имелт  е  „един от най-големите бизнес лидери на нашето време“, който е в системата на GE от 1987 г. насам и е работил по целия свят, включително Индия и Аржентина.
GE съобщи, че рокадите в мениджмънта на корпорацията са резултат от разработен и обмислен план за наследяване на позициите, управляван от борда на директорите на GE от 2011 г. насам. В тази реализация главният финансов директор Джеф Борнстейн бе повишен до заместник-председател на GE.

 

Стефан  ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *