Google патентова софтуер, който пише автоматични статуси в социалните мрежи

Ако се чувствате претоварени от огромния поток информация в социалните мрежи, скоро може да получите полезен помощник. Google е успял да патентова нов софтуер, който да пише автоматични статуси и коментари в социалните мрежи вместо потребителите, съобщава онлайн изданието Engadget.

„Популярността и употребата на социалните мрежи и останалите типове електронна комуникация нараства драматично през последните години. Често е трудно на хората да са в течение на всичко и да отговарят на всички съобщения, които получава“, коментира компанията в аргументите на документацията към патента.

Изглежда тя е съзнала рискът на модерната комуникация. Както един популярен интернет комикс я описваше, през 90-те, ако някой не си вдига телефона, човек приемаше, че другата страна просто не си е вкъщи. Ако днес някой не отговаря, смята, че го игнорира или има някаква причина да отбягва контакт.

За да се намалят наранените сърца и да се улесни комуникацията между хората, софтуерът на Google ще „изучава“ навиците и стила на изразяване на конкретния потребител. Програмата ще анализира неговото онлайн поведение и след това ще може да е способна да пише и публикува отговори от името на своя потребител.

Идеята на Google е, софутерът да мое да се справя в различни ситуации: промени на статуса, коментиране на клипове, снимки, уведомления и др. Крайната цел е написаното от софтуера да е неразличимо от това на истинския потребител.

От Google успокояват, че тяхната програма няма да превземе онлайн идентичността на потребителите. Софтуерът ще следи потока от информация в социалните им мрежи и ще генерира подходящи отговори за публикациите. След това ще ги предоставя на потребителя с линк и той ще може да ги прочете предварително и да се съгласи подготвените отговори да бъдат публикувани от негово име.

Интернет гигантът работи и в посока подобряване на способностите на софтуера да преценява кои публикации са важни за коментиране и кои могат да бъдат пропуснати. Това се оказва по-голямо предизвикателство от очакваното, тъй като някои коментари в социалните мрежи са обвързани с преживявания извън тях, за които програмата няма как да знае.

Според професор Шон Лоусън от Университета на Линкълн Google е поел по пътя на всеобщото разбиране, че социалните мрежи намаляват контактите между хората. „Прекрасното на социалните мрежи е обратното. Те позволяват на хората да комуникират по начини, които бяха невъзможни дори допреди няколко години“, коментира пред БиБиСи той.

Но дори и Лоусън не може да отрече, че днес в социалните мрежи изобилства и ненужна информация. Ако на нея не й бъде обърнато внимание обаче, често нейният първоизточник може да си помисли, че е игнориран или да се засегне поради други причини. Софтуер, който ще намали писането на дежурните коментари тип „колко е готино“, несъмнено може да се окаже полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *