Hyundai отнема короната на Tesla при мега-батериите

Най-голямата батерия в света – тази на Tesla в Южна Австралия – вероятно няма да задържи глобалната си титла много дълго. Hyundai Electric и Energy Systems са се заели да изградят система за съхранение на енергия чрез 150-мегаватова литиево-йонна акумулаторна система.

Това значи мега-батерия, с 50% по-голяма от тази на Tesla. Мястото й – в Южна Корея, разбира се. Очаква се тя да стане готова и да заработи в рамките на три месеца – още през февруари идната година, съобщи GreenTech.bg.

Hundai се е договорил с компанията за претопяване на метали Korea Zinc за изграждане на системата, която ще струва 50 милиарда вона, тоест около 45 милиона долара. Korea Zinc ще използва мега-батерията в своята рафинерия в Улсан.

„Мъск определи критерий за това колко бързо може да се инсталира батерия от този размер“, коментира Али Асгар, старши сътрудник в Bloomberg New Energy Finance. По думите му, спадащите разходи за този вид акумулатори ги правят все по-привлекателна опция за приложения за съхранение на енергия в много области по света, информира technews.bg.

Hyundai Electric беше създадена по-рано през 2017 г. като поделение на корабостроителя Hyundai Heavy Industries. Апетитите на компанията се подхранват от прогнози на анализаторите, че глобалният пазар на системи за съхранение на енергия ще нарасне от $2,6 млрд. през миналата година до $29,2 млрд. през 2025 г.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *