Изпълнителният директор на JPMorgan Даймън предупреждава за рецесия след 6 до 9 месеца – CNBC | Бизнес и икономически новини

Той каза, че хиперинфлацията, рязко нарастващите лихвени проценти и руската инвазия в Украйна са сред индикаторите за възможна рецесия.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., каза в интервю за CNBC. Съединените щати и световната икономика може да изпаднат в рецесия До средата на следващата година.

Той каза пред Business News Channel в понеделник, че хиперинфлацията, скоковете в лихвените проценти, руската инвазия в Украйна и неизвестните ефекти от политиката на количествено затягане на Федералния резерв са сред индикаторите за възможна рецесия.

„Това са много сериозни неща, които според мен вероятно ще тласнат Съединените щати и света – имам предвид, че Европа вече е в рецесия – и потенциално ще вкарат Съединените щати в някакъв вид рецесия след шест до девет месеца“, каза Даймън .

Интервюто беше излъчено, докато големите американски банки се подготвят да докладват печалбите си за третото тримесечие в петък. От началото на годината бенчмаркът S&P 500 се понижи с 24 процента, като и трите основни американски индекса се търгуват на мечия пазар.

Даймън каза, че S&P 500 може да падне с “още 20% лесно” от настоящите нива, като следващият спад от 20% вероятно е “по-болезнен от първия”.

Тази година Даймън каза на инвеститорите да се подготвят за икономически “ураган”, а JPMorgan, най-голямата инвестиционна банка в САЩ, спря обратното изкупуване на акции през юли, след като надмина тримесечната прогноза на Wall Street.

През юни Goldman Sachs очакват 30 процента шанс американската икономика да изпадне в рецесия през следващата година, докато икономистите от Morgan Stanley определят шансовете за рецесия през следващите 12 месеца на около 35 процента.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също В понеделник той предупреди за нарастващите рискове от глобална рецесия и каза, че инфлацията остава проблем след руската инвазия в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *