Moody’s готви удар срещу европейските банки

Това ще повиши разходите за финансиране на кредитните институции и ще ги принуди да ограничат кредитирането, заплашвайки икономическия растеж, пише Bloomberg.
Най-големият кредитор във Франция BNP Paribas, германската Deutsche Bank AG и базираната в Ню Йорк Morgan Stanley са сред дружествата, които са изправени пред възможността за понижение на рейтинга на дългосрочния им дълг.
Намаляването на оценките за корпоративните облигации, каквито вече предприеха Standard & Poor и Fitch Ratings през миналата година, ще ерозира печалбите, и ще остави някои дружества без достъп до вторичния пазар. Те ще трябва да продават активи и да намалят кредитирането.
Ревизиите на рейтингите от страна на Moody’s ще засегне европейските банки и фирмите, осъществяващи глобални операции с ценни книжа. Целта е оценката на дълга да отрази неблагоприятните последици от дълговата криза, забавянето на икономическия растеж и въвеждането на нови капиталовите правилата, установени от Базелския комитет за банков надзор.
Пониженията на рейтингите ще стартират от Италия, като след това от агенцията ще преразгледат оценките си за дълга на кредиторите в Испания, Австрия, Швеция, Норвегия, Великобритания и Германия.
Така глобалните играчи на капиталовите пазари, включително инвестиционните банки в САЩ, няма да бъдат засегнати от действията на Moody’s преди юни.
В същото време много анализатори очакват подобряване на икономическата конюнктура в средата на годината. Така американските банки могат да останат незасегнати от ревизията на кредитните рейтинги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *