Мрачните пазарни прогнози изпратиха индексите на Wall Street на червено*

Основните щатски борсови индекси започват първата сесия от новата седмица със спадове на фона на коментарите на някои служители на Федералния резерв относно лихвените проценти и прогнозите на анализаторите, че мечият пазар ще продължи и през следващата година, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,02% до 33 738,80 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,34% до 3951,95 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита понижение от 0,43% до 11 098,64 пункта.

Акциите на Disney поскъпват с над 8,6%, след като в неделя Бордът на директорите на гиганта в развлекателната индустрия замени главния изпълнителен директор Боб Чапек с Робърт Айгър, бивш председател и главен изпълнителен директор на Disney, който  напусна в края на миналата година.

Настроенията на Wall Street обаче остават помрачени, след като в четвъртък председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че „основната лихва все още не е в зона, която може да се смята за достатъчно ограничителна“. Той предположи, че подходящата зона за основната лихва може да бъде в диапазона 5% до 7%, което е над пазарните очаквания.

В същото време пазарните стратези на Goldman Sachs пишат, че мечите настроения на фондовата борса ще се задържат и през следващата година. Те изчисляват, че S&P 500 ще завърши 2023 г. на ниво от 4000 пункта – само с 0,9% по-високо от равнището в края на последната сесия – докато европейският бенчмарк Stoxx 600 ще приключи следващата година с около 4-процентен ръст до 450 пункта.

Според Майкъл Уилсън от Morgan Stanley американските акции ще завършат 2023 г. при почти непроменени цени спрямо сегашните нива и ще се сблъскат с трудности.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (21 ноември). 

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (21 ноември).

Спадовете са водени от енергийните компании, като акциите на ExxonMobil поевтиняват с над 3,1%, а тези на Chevron – с 2,8 на сто.

Тази седмица ще бъде по-кратка поради чествания на Деня на благодарността, като инвеститорите очакват отчетите на компании като Best Buy, Nordstrom, Dick’s Sporting Goods и Dollar Tree.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,81% и 3,9 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,72% до 107,69 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 2,82% до 86,96 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 2,63% до 79,01 долара за барел.

Златото междувременно поевтинява с 0,7% до 1750,6 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *