Още една крипто фирма пред фалит: BlockFi беше подкрепена от известни инвеститори

BlockFi подаде заявление за фалит, последната крипто фирма, която се срина в резултат на бързия крах на крипто борсата FTX.

BlockFi каза в изявление в понеделник, че ще използва процеса по Глава 11 от Кодекса за несъстоятелност на Съединените щати, за да се „фокусира върху възстановяването на всички задължения, дължими на BlockFi от неговите контрагенти, включително FTX и свързани корпоративни субекти“, добавяйки, че възстановяването вероятно ще бъде забавено от фалита на FTX. Фалитът по Глава 11 позволява на компанията да продължи да работи, като същевременно разработва план за изплащане на кредиторите.

Заявлението, подадено в Ню Джърси, изброява активите и пасивите на BlockFi на стойност между 1 и 10 милиарда долара всеки. Компанията каза в изявлението си, че разполага с около 257 милиона долара в брой и започва „вътрешен план за значително намаляване на разходите, включително разходите за труд“.

Позовавайки се на „липса на яснота“ относно състоянието на фалиралите FTX и Alameda Research, базираната в Джърси Сити, Ню Джърси компания по-рано спря тегленията и каза, че проучва „всички опции“ с външни съветници.

След разследвания на FTX от Комисията по борсите на ценни книжа на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси относно потенциална злоупотреба с клиентски средства, за BlockFi стана неясно откъде е дошло финансирането за кредитна линия от FTX US и обезпечението по заеми към Alameda, което включва акции на Robinhood Markets Inc. BlockFi също беше в процес на прехвърляне на активите си към FTX за попечителство, но по-голямата част от активите не бяха преместени преди колапса на FTX.

FTX US е посочена в заявлението на компанията като един от нейните най-големи необезпечени кредитори със заем от 275 милиона долара.

BlockFi е основана през 2017 г. от Зак Принс и Флори Маркес и в ранните си дни е имала подкрепата на влиятелни инвеститори от Уолстрийт като Майк Новограц и по-късно Valar Ventures, фонд за рисков капитал, подкрепян от Питър Тийл, както и Winklevoss Capital. Той направи вълни през 2019 г., когато започна да предоставя лихвоносни сметки с възвръщаемост, изплатена в биткойн и етер, като програмата му веднага привлече милиони долари в депозити.

Компанията се разрасна през годините на пандемията и имаше офиси в Ню Йорк, Ню Джърси, Сингапур, Полша и Аржентина, според нейния уебсайт. Съоснователят Принс в интервю за Bloomberg през март 2021 г. каза, че BlockFi използва приходите от кръг на финансиране от 350 милиона долара, за да се разшири на нови пазари и да финансира нови продукти. Bain Capital Ventures и Tiger Global бяха сред инвеститорите в този кръг.

Първоначално оценена на 3 милиарда долара през март 2021 г., BlockFi се опита да набере пари при намалена оценка от около 1 милиард долара през юни. Фирмата също беше изправена пред проверка от страна на финансовите регулатори относно нейните лихвоносни сметки и се съгласи да плати 100 милиона долара неустойки на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и няколко американски щата през февруари. Комисията е посочена в документите за банкрут като четвъртият по големина кредитор на BlockFi с 30 милиона долара, дължими на агенцията.

BlockFi имаше значително излагане на риск откъм империята от компании, основана от бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. Компанията получи кредитна линия от $400 милиона от FTX US в споразумение, което също така й даде възможност да придобие BlockFi чрез спасителен план, организиран от Банкман-Фрид през лятото. BlockFi също имаше обезпечени заеми към Alameda Research, търговската фирма, съоснована от Банкман-Фрид.

 

Написана от: Редакцията

One thought on “Още една крипто фирма пред фалит: BlockFi беше подкрепена от известни инвеститори

  • 06.12.2022 в 14:06
    Permalink

    Много добре написана статия!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *