Рискът от дълбока рецесия в еврозоната през зимата се отдалечава

Вероятността еврозоната да изпадне в дълбока рецесия тази зима намалява, считат икономисти, които смекчават прогнозите си, пише Financial Times.

По-голямата фискална подкрепа от правителствата, по-ниските цени на газа и меката есен помогнаха за подобряване на перспективите пред блока.

Повечето анализатори все още очакват БВП на еврозоната да се свие в идните тримесечия. Европейската комисия съобщи по-рано този месец, че очаква икономиката да отбележи спад с 0,5% през четвъртото тримесечие и с 0,1 на сто през първите три месеца на следващата година в унисон с очакванията на анализатори от частния сектор.

Но забавянето ще бъде по-умерено в сравнение с предишните опасения. Икономисти очакват, че растежът в еврозоната ще достигне 3,2% за 2022 г. като цяло, което е над по-ранни прогнози за 2,7% през юли, сочат данни на Consensus Economics. Те отразяват и по-добрата от очакванията устойчивост на блока в трите месеца до септември.

„Малко е вероятно рецесията в еврозоната да е толкова дълбока, колкото се опасявахме“, коментира Сузана Стрийтър от компанията за управление на активи Hargreaves Lansdown. „Блокът ще избегне пълномащабна енергийна криза тази година“, допълни тя.

Затварянето от Москва на ключовия газопровод „Северен поток“ 1 през лятото засили опасенията, че регионът може да не успее да замени руските енергоизточници и доведе до ръст на цените на газа. Но октомври беше един от най-меките в историята, а това помогна на домакинства и заводи да използват по-малко енергия и газохранилищата им останаха близо до пълния си капацитет.

В първата седмица на ноември потреблението на газ в трите най-големи икономики от еврозоната – Германия, Франция и Италия, е намаляло с 30% спрямо средните нива през 2017-2021 г., сочат данни на ENTSO-E.

През септември Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank, прогнозира свиване с 2,1% за трите тримесечия до средата на 2023 г. въз основа на цена на газа от 220 евро на мегаватчас за тази зима и опасения от недостиг на енергия.

Оттогава цената на едро на газа в Европа намаля до под 110 евро на мегаватчас и Шмидинг ревизира прогнозата си за мащаба на спада до 1,6%. Успехът в запълването на газохранилищата до пълен капацитет смекчи и опасенията, че индустрията ще се изправи пред периоди без енергия.

Балансът на рисковете в прогнозите му „сега се накланя нагоре вместо надолу“, отбелязва той.

Goldman Sachs промени тази седмица прогнозата си за същия период, като очаква свиване с 0,7% спрямо предишна прогноза за спад на БВП с 1%.

По-ниските цени на газа, намалелият риск от режим на енергията и допълнителната фискална подкрепа от правителствата насочват към „по-плитка рецесия“, коментира Свен Джари Стен, главен икономист за Европа в Goldman Sachs.

БВП на еврозоната нарасна с 0,7% през второто тримесечие на тази година и с 0,2% през третото. Устойчивостта до момента подобрява перспективите за икономическата дейност тази зима, отбелязва Силвия Ардана, главен икономист за Европа в Barclays.

Тя прогнозира спад с 1,3% на брутния вътрешен продукт между настоящото тримесечие и третото на 2023 г. спрямо по-ранно очакване за свиване с 1,7%.

„Газохранилищата са достатъчно добре запълнени, за да има малък риск от режим тази зима“, коментира Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics, и допълни, че възстановяването в автомобилния сектор е по-силно от очакваното.

Мелани Дебоно, икономист в Pantheon Macroeconomics, също подобри прогнозата си до „по-плитка рецесия“, отчасти заради по-меко време през зимата.

Но икономистите стават все по-песимистични за перспективите за следващата зима и сега очакват БВП на еврозоната да се свие с 0,1% през 2023 г., значително понижение спрямо предвиждания ръст от 2,3 на сто през март, малко след като Русия навлезе в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *