Pfizer с повишение на акциите след новината за новото Covid хапче

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия на зелена територия и с нови рекорди, подкрепени от оптимизма около новото хапче срещу коронавирус на американската фармацевтична компания Pfizer, съобщава CNBC.

Книжата на фармацевтичния гигант поскъпнаха с над 10%, докато тези на неговите конкуренти потънаха дълбоко в зоната на корекция

Pfizer подкрепи рекордите на Wall Street след новината за новото Covid хапче

Снимка: Bloomberg L.P.

Бенчмаркът на сините чипове на Нюйоркската фондова борса Dow Jones Industrial Average напредна с 203,72 пункта, или с 0,56%, до 36 327,95 пункта, записвайки нов рекорд.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,37 на сто до 4697,53 пункта. Това е седма поредна положителна сесия за индекса.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачи с 0,20% до 15 971,59 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха данните за американския пазар на труда, който през октомври прибавя 531 000 работни места. В същото време нивото на безработицата е спаднало до 4,6%, докато пазарът на труда се възстановява от лятното затишие. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха да са били създадени 450 000 работни места, а безработицата да спадне до 4,7%.

Pfizer обяви 89% ефективност на хапчето си срещу COVID-19

преди 15 часа

Ръстът на работните места се забави през август и септември, тъй като делта вариантът на Covid-19 навлезе сериозно в САЩ и много служители – поради финансови, здравословни или други причини, се отказаха от търсенето на работа.

Книжата на Pfizer поскъпнаха с над 10%, след като компанията обяви, че нейно хапче срещу Covid-19 е намалило хоспитализацията и смъртните случаи при високорискови пациенти с 89% – резултат с потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, причинявана от коронавируса, и да измени хода на пандемията.

Производителят на лекарства обяви в петък, че вече не приема нови пациенти в клинично проучване на лекарството „заради огромната ефикасност“ и планира да подаде откритията за спешно разрешение от американските регулатори възможно най-скоро.

В същото време книжата на Merck, която представи друг медикамент срещу коронавируса, поевтиняха с над 9%. Цената на акциите на Johnson and Johnson и Eli Lilly отчете спад съответно от 0,7% и 2,2 на сто.

 

 

 

 

http://financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *