Shell намаля дивидента си за пръв път след Втората световна война

Royal Dutch Shell Plc намали дивидента си за първи път след Втората световна война, тъй като спадът на петрола, предизвикан от пандемията на коронавирус, преобразува енергийната индустрия.

Бензиново гориво Shell V-Power 95 | Shell в България България

Изненадващият ход е най-новата илюстрация за това как глобалното разпространение на смъртоносната болест причинява най-голямото сътресение за петролния пазар от десетилетия насам.

Потреблението на енергия претърпява исторически спад, както и растежът на БВП в много страни. Глобалната икономика, която излиза от другата страна на кризата, може да изглежда много различно, с трайни промени в моделите на търсене на гориво, смятат от компанията.

Shell Malaysia Scholarship Programme opens for application
 Това е голям момент в историята на Shell и петролната индустрия. Компанията беше най-големият платец на дивиденти в състава на британския FTSE-100, осигурявайки надежден доход за милиони инвеститори в пенсионни фондове. Намаляването на дивидента с две трети до 16 цента на акция ще шокира инвеститорите, но също така подчертава мрачните перспективи за годината.

„Разбира се, че е труден ден, но от друга страна, той също е неизбежен момент“, каза главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Беърдън в интервю за Bloomberg TV. „Ние възстановихме дивидента до ниво, което смятаме за достъпно“ и дава възможност на компанията да маневрира и да инвестира в енергийния преход, каза той.

Има ли петрол край Бургас? Shell започва проучвания до дни

Очаква се слабите приходи през първите три месеца на годината да бъдат последвани от още по-тежко второ тримесечие, тъй като блокирането в целия свят предизвиква исторически спад в търсенето. Shell предупреди, че може да се наложи да се наложи да ограничи производството на нефт или природен газ.

„Shell“ е изправена пред „криза на несигурност“ относно потреблението на енергия, цените и може би дори относно жизнеспособността на някои от нейните активи, каза Ван Беърдън. Намаляването на дивидентите се основаваше на „доста мрачен сценарий“ и „не знаем какво ще бъде от другата страна на тази пандемия“.

Акциите на Shell B паднаха с 5.3% и бяха с 3% по-ниски при ниво от 1.407,6 пенса към 8:03 часа в Лондон.

BP Plc и Eni SpA вече отчетоха големи спадове на печалбата и нарастващ финансов стрес. Exxon Mobil Corp. замрази дивидента си за първи път от 13 години насам, но до четвъртък само Норвежката Equinor ASA стигна до намаляване на изплащанията си.

„Това е новото нормално. Изглежда, че Shell се подготвя за продължителен спад и иска да запази финансовото си здраве “, заяви анализаторът на RBC Бирай Борхатария. В дългосрочен план това може да се разглежда като положителен ход, който да позволи на Shell „да се премине по-лесно през енергийния преход и да не бъде обвързан с дивидент от 15 милиарда долара за обслужване всяка година“.

Shell с разрешение за добив на петрол в Арктика - Новини от ...

Възвръщаемостта на акционерите на англо-холандската компания вече изглеждаше проблемна още преди вирусът да се удари. През януари компанията заяви, че е забавила темпото на програмата си за обратно изкупуване на акции и е малко вероятно да постигне целта си за 25 милиарда долара тази година. През март тя обяви анулирането на следващия транш от покупки, тъй като тежестта на пандемията стана ясна.

„Възвръщаемостта на акционерите е основна част от финансовата рамка на Shell“, казва председателят Чад Холидей. „Въпреки това, като се има предвид рискът от продължителен период на икономическа несигурност, по-слаби цени на суровините, по-висока волатилност и несигурни перспективи за търсене, бордът смята, че поддържането на настоящото ниво на разпределение на акционери не е разумно.“

Увеличаването на възвръщаемостта на акционерите „остава нашата амбиция“, каза още Холидей.

Коригираният нетен доход на Shell беше 2.86 милиарда долара през първото тримесечие, което е с 46% по-малко спрямо година по-рано, но надхвърли средната оценка на анализаторите от 2.29 милиарда долара. Оценките бяха преразгледани значително надолу от март, когато пандемията започна да се ускорява.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *