Tesla достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара

Американският производител на електрически автомобили Tesla се превърна в първата автомобилна компания в САЩ, която достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара, предаде „Ройтерс“. Tesla достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

Свързано изображение

Акциите на компанията се повишиха с 3% по време на предварителната борсова сесия до 563.5 долара за брой. Вчера скокът беше още по-голям – 7.19%, затваряйки търговската сесия при цена от 547.20 долара за брой. По време на следборсовата търговия снощи цената на акциите на Tesla нарасна с 1.4 на сто до 555 долара.

„Акциите на Tesla изглеждат напълно оценени от пазара, след момента на срива им до 177 долара за акция през юни 2019 година и вече не отразяват различни краткосрочни рискове“, коментира Гарет Нелсън, анализатор в CFRA, информира infostock.bg.

„Планираната фабрика на Tesla в Германия, струваща между 4 и 5 милиарда долара, може чувствително да ограничи свободния паричен поток на компанията през следващите тримесечия. Също така виждаме повишен риск от емитиране на собствен капитал,“ заяви още Нелсън.Tesla достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

Свързано изображение

Наскоро Tesla обяви, че ще достави първите произведени в Китай седани Model 3 на 7 януари по време на събитие в завода си в Шанхай.

Заводът в Шанхай е част от плановете на автомобилния производител от Силициевата долина да засили присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света и да сведе до минимум последиците от търговската война между САЩ и Китай.

Резултат с изображение за тесла кола

15 служители на Tesla, които са си купили модела, са получили първите доставки в понеделник, след като първите произведени в Китай автомобили излязоха от поточната линия на завода през октомври.

Свързано изображение

Доставките се осъществяват една година след началото на строителството на единствения завод на Tesla извън САЩ. Производството започна през октомври и има за цел да прави 250 хил. коли на година.

Илон Мъск разчита на завода в Китай, за да спомогне за спечелването на пазарен дял на най-големия пазар в света както за електрически коли, така и за автомобили като цяло. Model 3 ще се конкурира с електрически автомобили от редица местни конкуренти, като NIO Inc. и Xpeng Motors, както и от световни производители, включително BMW AG и Daimler AG.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *