UniCredit отчете 1,2 млрд. евро печалба без бизнеса си в Русия

Банката UniCredit отчита 1,2 млрд. евро нетна печалба през първото тримесечие на тази година, изключвайки финансовите си подразделения в Русия. Това води до генерирането на органичен капитал в размер на 44 базисни точки, нетни приходи в размер на 4,7 млрд. евро, което е ръст от 7,9% на годишна база и съотношение разходи/приходи в размер на 47,8%.

Групата заделя 1,3 млрд. евро провизии, в голяма степен заради войната в Украйна, и ще реагира при промяна в макроикономическата ситуация

UniCredit отчете 1,2 млрд. евро печалба без бизнеса си в Русия

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

 

Групата заделя 1,3 млрд. евро провизии, в голяма степен заради войната в Украйна, и е в позиция да абсорбира възможните ефекти от промяната в макроикономическата ситуация благодарение на капитализацията и качеството на активите си, съобщиха от УниКредит Булбанк, която е част от международната финансова група, информира investor.bg.

Цената на риска, изключвайки Русия, е потвърдена на 30 до 35 базисни точки за тази година и за периода на стратегическия план 2022-2024, който изпълнява UniCredit.

На общото събрание на 8 април акционерите на UniCredit одобриха общо разпределение на дивиденти за 2021 г. в размер от 3,75 млрд. евро, което включва вече изплатените 1,2 млрд.  евро дивидент в брой плюс 2,6 млрд. евро под формата на обратно изкупуване на акции.

UniCredit Bulbank | Валтек ЕООД

Първият планиран за 2021 г. транш за обратно изкупуване на акции от 1,6 млрд. евро получи одобрение от надзора и се предвижда да започне възможно най-скоро, докато обратното изкупуване на останалите акции за 1 млрд. евро ще зависи от развитието на ситуацията в Русия.

Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на UniCredit, твърди, че групата напредва в изпълнение на целите на UniCredit Unlocked за измерване на екологичния ефект от кредитния си портфейл, предлагане на ESG инвестиционни продукти и кредитиране със социална насоченост.

През първото тримесечие на тази година приключи продажбата на Yapi Kredi, като остатъчните въздействия върху капитала ще бъдат отчетени през второто тримесечие на 2022 г. Изплатеният дивидент за миналата година от 1,2 млрд. евро е изплатен на 21 април. Одобрен е първият транш за обратно изкупуване на акции за 2021 г. от 1,6 млрд. евро и се очаква това да започне възможно най-скоро.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *