Wall Street отвори с понижения

Германският DAX качва 0.42% до 6 446 пункта, след като финансовият министър отвърна на удара на агенция Муудис с прогнозата, че икономиката на страната ще се покаже по-корава, отколкото анализаторите си мислят.
Часове след като Муудис понижи перспективата пред германския кредитен рейтинг, който остава първокласен – ААА, излязоха и притеснителни данни за PMI – индексът, следящ развитието на леката промишленост в страната.
Малко преди старта на сесията на Wall Street излязоха данни и за PMI индекса в САЩ. През юли е понижил нивото си от 52.9 пункта на 51.8 пункта, което показва, че проблемите са всеобщи както за Европа, така и за САЩ, а късно снощи се видя, че това е така и за Китай.
Индексите отвъд океана стартират с понижения.
Dow Jones Industrial Average пада с 0.21% до 12 694 пункта.  S&P 500 Index губи 0.18% до 1 348 пункта.
NASDAQ Composite Index се понижава с 0.09% до 2 887 пункта.
В САЩ имат и поводи оптимизъм от финансовите отчети. Така например компанията AT&T отчете ръст печалбата до $ 3.9 млрд. в края на второто тримесечие. Компанията е спечелила нови 320 хил. клиенти, които са сключили дългосрочни договори за услугите й.
Еврото продължава да се търгува над $ 1.21 към долара. Спрямо японската йена обменният курс е 94.6555.
Петролът се възстанови до $ 88.54 за барел лек американски петрол и $ 104.89 за барел от сорта брент.
Акциите в Германия продължават да се търгуват под натиск. От една страна това е така заради заплахата на Агенция Муудис към първокласния рейтинг на страната. От друга, специализираната агенция Markit излезе с данни за PMI- индекса, който следи състоянието на леката промишленост в страната. Индексът се понижава от 45 пункта през миналия месец юни на 43.3 пункта през юли. Това е най-рязкото свиване за последните три години.
Притеснителното според анализаторите е, че секторът на леката промишленост в Германия се възприема като ключов за възстановяването на икономиката на еврозоната като цяло. Ето защо проблеми с „двигателя на растежа“ са тревожни не само за германците.
Markit предостави данни и за състоянието на PMI -индекса в еврозоната. През юли той запазва равнището си без промяна спрямо юни на 46.4 пункта.
Към обяд на пазарите има известно успокояване от вчерашния шок, но преобладаващите настроения са негативни. Отново инвеститорите очакваха какво ще се случи на аукционите за испански дълг.
След вчерашните рекорди и днес се постигат такива. На аукциона за 6-месечни облигации Испания пое ангажимента да плаща по-високи лихви, отколкото някои страни плащат по 10-годишните си ДЦК. Книжата донесоха € 1.4 млрд. на държавата, но заемът трябва да бъде върнат при лихва от 3.95%. През месец юни същия тип облигации се търгуваха при 3.369%.
В същото време 3-месечните испански ДЦК се търгуват при лихва 2.65%, а на аукциона днес държавата предложи от тях за € 1.63 млрд.
След първоначалните стъпки нагоре, индексите на европейските борси вече са на червено. Най-надълбоко пропада германският DAX INDEX, който губи 0.41% до 6 392 пункта.
Европейските индекси отвориха предимно на положителна територия въпреки, че агенция Муудис понижи перспективите пред кредитния рейтинг на Германия, Холандия и Люксембург. Еврото и петролът продължават да търсят реванш след вчерашния погром.
FTSE 100 INDEX расте с 0.12% до 5 540 пункта. DAX INDEX пада с 0.16% до 6 409 пункта.  CAC 40 INDEX качва 0.31% до 3 111 пункта.
Еврото се търгува срещу $ 1.2129, а петролът струва $ 88.82 за барел лек американски и $ 105.17 за барел от сорта брент.
Златото се търгува при $ 1 574.70 за тройунция, което е спад с 0.17%.
Проблемите на еврозоната нанесоха сериозен удар върху финансовите пазари вчера. Инвеститорите вече са сериозно притеснени, че Испания ще се нуждае не от частичен, а от пълен спасителен план, след като две провинции дават индикации за неплатежоспособност, а след вчерашните рекордно високи лихви от 7.5% от 10-годишните ДЦК страната практически не може да се финансира сама.
Притеснителна бе и другата информация, съобщена от германските медии, а именно, че Международният валутен фонд заплашва да скъса с Тройката и да преустанови изпращането на парични траншове към Гърция, тъй като тя не отчита нужния напредък в реформите. Така, страхът, че Тройката може да се превърне в Двойка и то в момент, когато дълговата криза показва, че е заразила опасно и други страни от еврозоната, накара инвеститорите да продават.
Освен от еврото, те започнаха да бягат и от акциите на европейски компании. Разпродажбите разтърсиха сериозно и борсата в Рим. Вчера и Италия, и Испания наложиха забрана на късите продажби, за да не изкушават спекулантите да правят големи облози за по-нататъшен спад на цените.
На Wall Street реакцията бе аналогична, макар и по-умерена. Янките показват, че са загрижени за онова, което ще се случи от тук нататък.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.79% до 12 721 пункта.S&P 500 Index изгуби 0.89% до 1 350 пункта.NASDAQ Composite Index потъна с 1.20% до 2 890 пункта.
Отвъд океана инвеститорите реагираха и на отчетите, които продължават да излизат. След като вчера отчете по-слаб от очакваното финансов резултат, McDonald’s бе наказан от инвеститорите и акциите му завършиха с близо 3% спад до $ 88.94 за лот, с което се превърнаха в едни от най-губещите от Dow Jones.
В Азия тази сутрин негативизмът изглежда малко по-овладян. В Китай дори водещият индекс отчита минимално повишение. Влияние върху инвеститорите оказват данните за PMI -индекса, проследяващ ситуацията в леката промишленост на Китай. Той се е покачил от 48.2 пункта на 49.5 пункта. Всяка стойност под 50 пункта се счита за индикация, че сектора е в контракция
Nikkei 225 пада с 0.03% до 8 505 пункта.  Hang Seng Index се понижава с 0.07% до 19 040 пункта.CSI 300 Index се покачва с 0.14% до 2 368 пункта.
Петролът опитва възстановяване на цената. Лекият американски се търгува с 52 цента поскъпване до $ 88.66 за барел. Сортът брент добавя $ 1.18 до $ 105.42 за барел. Анализаторите на търговията отбелязват, че в азиатската сесия обемите са изключително ниски.
Еврото се върна над $ 1.21 към долара и към този час котировките са $ 1.2119, а към японската йена обменният курс е 94.9165.
Преди началото на европейската сесия инвеститорите ще прочетат присъдата на агенция Муудис от снощи върху перспективите по кредитния рейтинг на Германия, Холандия и Люксембург.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *