Wall Street отчете ръстове от над процент в петък

Американските индекси отчетоха ръстове в петъчната сесия след разпродажбите в четвъртък, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones напредна с 1% до 18 023 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 1,1% до 2 108 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна с 1,3% до 5 005 пункта.

„Печалбите бяха концентрирани при акциите с голяма капитализация“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group

Икономическите новини от деня показаха, че продажбите на автомобили през април са били с годишен темп от 16,45 млн. – леко под очакванията, но ръст от 4,6% на годишна база. General Motors и Ford отчетоха по-силни от очакваното продажби в САЩ с ръстове за месеца от съответно 6% и 5,4% на годишна база.

Разширението на промишления сектор в САЩ се е забавило през април. PMI индексът е спаднал до 54,1 пункта от 55,7 през март. Първоначалната оценка бе за 54,2 пункта. ISM индексът за сектора пък остана без промяна през април на ниво от 51,5 пункта при очаквания за 52.

Министерството на търговията обяви днес, че разходите за строителство са се понижили с 0,6 на сто до годишен темп от 966,6 милиарда щатски долара през март – най-ниското ниво от септември насам.

Докладът на Университета на Мичиган показа, че индексът на потребителските настроения е нараснал до 95,9 през април от 93 през март.

Вчера стана ясно, че новите молби за помощи при безработица през седмицата са спаднали до 15-годишно дъно от 262 хил.

Акциите на Yum Brands скочиха с 5% след новината, че хедж фондът Third Point на инвеститора Дан Льоб е закупил значителен дял в компанията.

Книжата на Chevron се понижиха с 1,8%. Производителят на петрол и газ отчете 43% спад на тримесечната печалба до 2,57 млрд. долара заради ниската цена на петрола.

Акциите на Moody’s отстъпиха с 0,3%, въпреки че рейтинговата агенция спечели 1,11 долара на акция през последното си тримесечие, побеждавайки очакванията с 8 цента, като и приходите бяха над прогнозите. Резултатите бяха подпомогнати от силен ръст както при дълговите рейтинги, така и при анализите.

Американският петрол остана във фокус, като се понижи с 0,8% до 59,15 долара за барел, след като удари интрадневен рекорд за годината от 59,90 долара за барел.

Доходността по американските ДЦК продължи да се повишава, като по 10-годишните достигна 2,12% – близо 8-седмичен връх.

Доларът се възстанови от загубите си през седмицата, като поскъпна срещу йената, а еврото спадна до 1,12 долара.

Фючърсите върху златото се понижиха с 0,7% до 1 175 долара за трой унция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *