Wall Street тази нощ осребряваше новините за заетостта

На Wall Street снощи осребряваха голямата новина, който поднесоха даните за заетостта. Те показаха, че през ноември са разкрити нови 146 хил. работни места, с което равнището на безработица пада от 7.9% на 7.7%.
Инвеститорския ентусиазъм от този факт обаче бе охладен от изказване на Джон Бьонер, говорител на Белия дом, който заяви, че напредък по преговорите за така наречената фискална пропаст няма. Появиха се и апели вместо да прилага схемата с вдигане на данъците и свиване на правителствените разходи, администрацията на Обама да пристъпи към удължаване на практиките от ерата на Буш и по-конкретно – да се намалят данъците на всички, с изключение на онези 2% от американците, които имат най-високи доходи.
На борсата с поскъпване се търгуваха банковите акции, докато при технологичните имаше колебания. Така например J.P. Morgan и Bank of America се откроиха със стабилни поскъпвания в петъчната сесия съответно от над 2.6% и 1.7%, докато Apple поевтиня с 2.6%.
Натискът върху създателя на iPhone идва след дни на негативизъм, в които изпълнителният директор на компанията Тим Кук направи няколко медийни изявления. От тях стана ясно, че Apple ще върне в Америка по-голяма част от производството на продуктите си, тъй като в момента разчита на фабрики извън страната.
Ето и как завършиха индексите в петък:  Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.62% до 13 155 пункта.  S&P 500 Index добави 0.29% до 1 418 пункта.NASDAQ Composite Index спадна с 0.38% до 2 978 пункта.
На седмична база индустриалният индекс добави 1%, широкият се покачи с 0.1%, а високотехнологичният изгуби 1.1%.
На стоковите пазари петролът поевтиня с 33 цента до $ 85.93 за барел лек американски петрол с доставка през януари. Сортът брент се търгуваше при $ 107.02 за барел.
На седмична база суровината губи 3.4% от стойността си, в което проличават прогнозите на трейдърите за спад в търсенето на петрол заради очаквания по-нисък икономически растеж.
Доларът продължава да показва мускули и да притиска еврото, като курсът на обмяна е $ 1.2925.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *