WTO:Развитите страни ще изгубят 10% от търговския си оборот, по-бедните 3%

Глобалната икономическа криза ще се отрази най-силно върху търговията в развитите страни, които ще загубят 10 на сто от търговския си оборот. Това сочи прогноза на Световната търговска организация (СТО). Според прогнозата в по-бедните страни обемът на търговията ще спадне с 2% – 3%.
Най-доброто лекарство в борбата с кризата е отказът от протекционизъм, смята председателят на СТО Паскал Лами, цитиран от руския ежедневник Утро.ru. Именно към такъв отказ Лами призовава лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат на 2 април в Лондон.
Според председателя на СТО на тази среща лидерите ще имат уникалната възможност заедно да преминат от думи към действия и да се въздържат от по-нататъшни крачки в подкрепа на протекционизма, които „правят усилията по възстановяването на световната икономика по-малко ефективни“.
Лами смята, че в условията на световна криза някои страни все по-често прибягват към затваряне на своите пазари за световна търговия, което може да има опасни последствия.
„Хиляди работни места, свързани с търговията, се закриват. Правителствата трябва да избягват протекционистичните действия, които само влошават трудната ситуация. Такива действия не защитават нито една страна, те създават заплаха за нови уволнения“, смята Паскал Лами.
По данни на СТО обемът на световната търговия е нараснал с 8% през 2008 г. Експертите на организацията смятат, че кризата се е разразила през лятото на миналата година и през втората половина на 2008 г. е започнала да се усилва.
Икономисти от Световната банка твърдят, че от началото на кризата в световен мащаб те са се сблъскали със 78 нови международни търговски бариери. По данни на специалистите особено често към протекционистични мерки прибягват правителствата на развиващите се страни. Русия например е увеличила вносните мита за автомобили, а Еквадор е повишил митата за вносни стоки. Аржентина рязко е съкратила броя на пропусквателните пунктове за вносни стоки – сега тяхното внасяне става само на пет терминала (морски и въздушни).
Някои страни пък напълно са прекратили вноса: в Индия е забранено да се внасят китайски играчки, в Китай – ирландско свинско месо, някои видове белгийски шоколади, италианско бренди, британски сосове, датски яйца и испански млечни продукти.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *