Бившият шеф на ФЕД Алън Грийнспан: Кризата ще се повтори, но ще е по-различна

Светът ще се сблъска с нова финансова криза, предупреди бившият директор на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, предаде Би Би Си. В интервю за медията икономистът заявява, че „кризата ще настъпи отново, но ще бъде различна”. Грийнспан допълни, че е предвидил, че настоящият срив ще настъпи като реакция на дългия период на просперитет. Дори да отнеме известно време и процесът да е труден, глобалната икономика ще се справи с рецесията, прогнозира той.
„Всички финансови кризи са различни, но фундаменталните причини за това са идентични – това е неутолимото умение на човешките същества да предполагат, че продължителните периоди на просперитет ще продължават в бъдеще”, коментира експертът. Говорейки в навечерието на годишнината от фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, след който финансовата криза и глобалната рецесия тръгнаха по целия свят, Грийнспан определи поведението като „човешка природа“.
По думите му сегашната рецесия е започнала от кризата в американския ипотечен пазар, но всеки фактор може да бъде катализатор. Ако не бяха токсичните кредити, рано или късно щеше да се стигне до проблеми в икономиката, добави той.
Икономистът предупреди също, че Великобритания ще се възстанови от рецесията по-трудно, отколкото САЩ. Изявлението на Грийнспан дойде седмица, след като от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозираха, че Обединеното кралство ще е единствената страна от Г-7, която няма да отчете ръст през нито едно тримесечие тази година.
Икономистът посочи, че за да се избегне повторен срив на финансовия пазар, банките и правителствата трябва да затегнат мерките за отпускане на кредити. Въпреки че вярва в съвземането на икономиката в бъдеще, Грийнспан предупреди, че не трябва да има протекционизъм, защото строгите мерки може да ограничат възстановяването. Той заяви, че сегашната икономическа криза е нещо, което се случва веднъж на 100 години, и че не е предполагал, че ще стане свидетел на подобно нещо. Бившият председател на Федералния резерв отхвърли обвиненията, че не е направил нищо, за да предотврати финансовия колапс.
По рано тази седмица американският икономист, носител на Нобелова награда през 2001 г., Джоузеф Стиглиц изрази опасения от възможността световната икономическа криза да се развие във формата на буквата „W“. Това би означавало, че сегашното временно подобрение след дъното от края на 2008 г. може да бъде последвано от нов силен спад. В момента се прави преоценка. Хората си преразглеждат бюджетите, счита бившият икономически съветник на Бил Клинтън в Белия дом.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *