Българският износ продължава да расте

Само за първите 9 месеца на настоящата година българският износ продължава да расте и до септември включително възлиза на 49,5 млрд. лв., заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, позовавайки се на предварителните данни на БНБ и Националния статистически институт.

Износът е с над 23% повече спрямо миналата година, когато нивата бяха значително по-ниски заради пандемията, посочи Везиева. Тя допълни, че постигнатото от българските експортно ориентирани компании е по-добро и в сравнение с предпандемичната 2019 г., което е доказателство за постепенното възстановяване на икономиката, информира bnr.bg.

По думите й само за месец септември 2021 г. общият износ на стоки възлиза на над 6 млрд. лв. и нараства с близо 26% на сто спрямо същия месец на предходната година.

Икономическият министър подчерта, че българската икономика е експортно ориентирана и силно отворена,  като  търговията е съществена част, осигурява растеж и създава работни места. „Насърчаваме и се стремим да привлечем все повече инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност, както и да подпомагаме експортно ориентирани компании“, допълни тя.

Силен ръст на българския износ и внос от началото на годината - Money.bg

Служебният министър на икономиката изтъкна пред представителите на чуждестранния дипломатически корпус, че ЕС е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, като над 50% от търговията на България е със страните от Съюза, но развитието на отношенията с партньорите от трети страни също са от изключително значение за външноикономическата ни политика.

Министърът на икономиката обяви, че служебното правителство работи и в посока подобряване на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори и изсветляване на бизнес средата, които вече се забелязват и се оценяват положително. „България отбеляза спрямо 2020 подобрение с 5 места в класация на Global Risk Profile, който публикува Глобалния индекс на публична и частна корупция“, добави Везиева.

Според нея страната ни има потенциал да привлича инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

„Имаме изключително развит IT сектор и в момента част от приоритетите на служебния кабинет, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, са свързани с това този потенциал да прелее във високите технологии и в останалите индустрии“, добави министър Везиева.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *