Депозитите достигнаха рекордни нива

Снимка: Thinkstock/Guliver

Гражданите печелят от своите депозити в банки 115 млн. лева на месец, сочат данните на БНБ. За първите седем месеца на годината депозитите са генерирали лихви в размер на 804,6 млн. лв.

Спестяванията на хората, съхранявани на влогове в банките, нарастват четвърта поредна година и в края на юли достигат рекордните 37,263 млрд. лв. Скоростта, с която се увеличават депозитите обаче, е много по-голяма от дохода, който носят тези влогове.

Към края на юли миналата 2012 г. общата сума на влоговете на граждани достигаше 34,2 млрд. лв., или с 3 млрд. лв. по-малко спрямо юли на настоящата година. Общата сума на лихвите, генерирани от тези депозити през първите седем месеца на миналата година, е била 801,5 млн. лв.

Въпреки че общата сума на депозитите е нараснала с малко над 3 млрд. лв. за година, разходите на банките за лихви по влоговете на граждани са се увеличили само с 4 млн. лв. Причината за това е падането на лихвите. Това се потвърждава и от лихвения бюлетин на БНБ.

През юли 2012 г. средната годишна лихва по новите депозити, договаряни в левове, е била 4,94%, а за тези в евро – 4,45%. През юли 2013 г. доходът на новите влогове в левове пада до 4,01%, а за тези в евро – до 3,65%. Въпреки това средната доходност по влоговете в България надвишава сериозно лихвите в Западна Европа. Това обаче върви успоредно с по-високите лихви по кредитите у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *