До 10 млн. лв. глоба предвиждат промените в Закона срещу изпиране на пари

До 10 млн. лв. глоба грози фирми, банкови и кредитни институции, ако не докладват пред ДАНС за съмнителни сделки, предвиждат промени в Закона срещу изпирането на пари, обсъден през седмицата от парламентарната комисия по вътрешен ред. Мерките са част от ангажиментите на България за покриване на критериите за членство в Еврозоната, обясни пред „По света и у нас“ финансовият министър Владислав Горанов.До 10 млн. лв. глоба предвиждат промените в Закона срещу изпиране на пари.

Резултат с изображение за горанов

В обхвата на закона за изпиране на пари, освен финансови, попадат и търговски дейности.

„Първата е за лица, които осъществяват търговия и посредническа дейност с културно -исторически ценности. Лица, които осъществяват търговия и обмяна на крипто валута и валута, която е без златно покритие“, коментира Пламен Нунев – председател на парламентарната комисия по вътрешен ред.

Ще се въведе забрана за въвеждането и функционирането на сейфове в банките с анонимни сейфове или фиктивни или фалшиви имена, информира в.24часа.

Има предложение и други търговски дейности да се включат в мерките срещу изпиране на пари.До 10 млн. лв. глоба предвиждат промените в Закона срещу изпиране на пари.

Според закона, всяка съмнителна сделка трябва да се докладва на ДАНС, която ще има право да отказва регистрация на фирми, за които има подозрение, че средствата са от изпиране на пари или за финансиране на тероризъм, както и да отказва регистрация на фирми, идващи от офшорни зони.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *