До 100 000 лв. глоба за чужденци с BG ниви

От 50 000 до 100 000 лв. глоба ще грози фирми, собственост на чужденци от страни извън ЕС, които вече притежават земя в България. Санкцията ще се налага, ако до 1 януари 2015 г. тези дружества не се съобразят с новите правила за придобиване на български ниви. Условията бяха приети от парламентарната аграрна комисия в края на миналата седмица и предстои да се гласуват окончателно от депутатите.

Новите разпоредби предвиждат ниви в България да могат да купуват само фирми, регистрирани в ЕС или в трети страни, с които държавата ни има двустранни споразумения. Чужденците, които чрез фирми имат ниви у нас, но са от страни извън ЕС, ще трябва да пререгистрират компаниите си.

Това обаче ще е възможно, ако докажат, че дружествата или съдружниците в тях са развивали дейност в България поне 3 години. Ако не отговорят на условието и не пререгистрират дружеството, ще бъдат глобени с между 50 000 и 100 000 лв. в зависимост от това колко земя притежават.

“Предложението за глобата дойде от депутати от ГЕРБ, но бе единодушно гласувана от всички депутати в комисията. Дори бяха изказани устни предложения след 1 януари 2015 г. да се отнема земята на фирмите, които не са се съобразили с изискванията. Това предложение не беше прието от комисията, но ще видим дали няма да се гласува в пленарна зала”, коментира пред “Труд” Светла Бъчварова, шеф на комисията.

Офшорни компании няма да могат да купуват нито държавни, нито частни ниви у нас предвижда друга поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Чужди физически лица ще могат да купуват земя в България само след 3 години уседналост в страната, като не е задължително те да са последователни. Другият начин да придобият български ниви е по наследство. Депутатите въвеждат ограничения за чужденци, след като от Нова година падна забраната те да придобиват земя у нас.

Друга новост в закона е предложението на депутата от ДПС Тунджай Наимов държавни ниви освен с поименни компенсационни бонове да могат са се купуват и с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. За първи път при тези сделки държавата ще получава и пари кеш, тъй като 20% от цената на земята ще се плаща с пари. Сега такова изискване няма.

Европари срещу документ за земя

От догодина българските фермери ще получават евросубсидии за обработвана земя само ако представят документ, даващ им права върху земята. Такива са нотариален акт или договор за аренда. Това предвиждат поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, които парламентът ще обсъди на второ четене.

Целта е да се спре практиката да се обработват чужди пустеещи ниви без заплащане. “Пустеещите ниви, разпределени между арендатори, са 8 млн. дка”, обясни авторът на предложението Светла Бъчварова от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *