Евросъюзът създава Фонд за протестъри

Европейският парламент гласува да се финансират неправителствени организации, които организират протести срещу правосъдието. Това е предвидено в поправка, минала само с 3 гласа разлика на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в сряда.Евросъюза създава Фонд за протестъри.

Резултат с изображение за европарламент

Създаването на нова хранилка за протестъри беше вмъкнато като допълнение в проекта на Европейската комисия за нова програма „Правосъдие“, която има съвсем различна цел – подобряване на съдебното сътрудничество между държавите членки на ЕС.

Поправката е внесена от австрийския евродепутат Йозеф Вайденхолцер, заместник-председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПЕС) и от финландката Хайди Хаутала от Група на Зелените/Европейски свободен алианс, информира в.Труд.

Четирима български евродепутати са гласували „за“ – Неджми Али и Искра Михайлова от ДПС/АЛДЕ и Момчил Неков и Георги Пирински от БСП/ПЕС. Против са били Ангел Джамбазки от ВМРО/ЕКР, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП и Светослав Малинов от ДСБ/ЕНП. „Въздържал се“ са гласували Филиз Хюсменова от ДПС/АЛДЕ и Петър Курумбашев от БСП/ПЕС.

Допълнението е прието с 325 гласа „за“ и 322 „против“ при 21 „въздържал се“, основно с гласове на социалистите, зелените и либерали. От консерваторите знаково единствена „за“ противно на всичко останали в своята група е гласувала румънката Моника Маковей.

Приетата законодателна резолюция гласи, че финансиране съгласно новия регламент могат да получат „организациите на гражданското общество и други съответни заинтересовани страни“. Парите ще се дават за „структурна подкрепа за конкретни дейности“, сред които са изредени „застъпничество“, „изграждане на мрежи“, „обществена мобилизация и образование“.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *