Има много препятствия пред Libra

Facebook предупреди инвеститорите, че въпреки плановете да пусне дигиталната си валута Libra през идната 2020 г. има редица фактори, които може да възпрепятстват това да се случи, пише CNBC.Има много препятствия пред Libra.

Снимка: Flickr

Рисковете са свързани с призивите на законодателите и регулаторите за по-щателна оценка на въздействието на проекта. Компанията обяви плановете си за собствена валута и дигитален портфейл през юни.

Непосредствено след това обаче се надигнаха притеснения от различни посоки, че Libra може да наруши финансовата стабилност, да разклати долара и да бъде използван от престъпни организации.

От Facebook уверяват, че Libra е обект на значителен контрол от правителства и регулаторни органи в множество юрисдикции. „Очакваме този контрол да продължи“, заявиха от компанията пред Комисията за ценни книжа и борси, информира infostock.bg.

„Пазарното проникване на такава валута е съпроводено от значителна несигурност. Поради това не може да има сигурност, че Libra или свързаните с нея продукти и услуги ще бъдат предоставени своевременно или изобщо. Ние нямаме значителен предходен опит с технологията за цифрова валута или блокчейн, което може да повлияе неблагоприятно върху способността ни за успешно разработване и предлагане на пазара на тези продукти и услуги“, обясняват от Facebook.

„Валутата ще бъде по-ефикасен, евтин и сигурен алтернативен платежен инструмент за хора, които не могат да си позволят да превеждат пари с помощта на традиционни методи“, заяви Дейвид Маркъс, който ръководи развитието на Libra и проекта за дигитален портфейл Calibra на Facebook.

От миналия месец насам компанията обаче е подложена на критики както в САЩ, така и в чужбина. По-рано през юли Маркъс даде показания пред Комитета по банково дело на американския Сенат и Комитета по финансови услуги на Камарата. По време и на двете сесии той беше подложен на разгорещен кръстосан разпит от страна на депутатите.

Притесненията си изразиха още финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и френският финансов министър Бруно Льо Мер.

Facebook настоява, че е готова да работи открито с всички заинтересовани страни, така че продуктът ѝ да е готов и вдъхващ сигурност в момента на пускането му.

„Знаем, че пътят до лансирането на Libra е дълъг и не може да го извървим сами“, казват от компанията и посочват колко важно за успеха на проекта е с него да бъдат ангажирани регулатори, политици и експерти.

Facebook не ръководи самосиндикално проекта Libra, а споделя отговорността и бъдещето му управление с други големи фирми. Компанията основа Libra Association, в която влизат и Visa и Mastercard.

„Планът сега е да се очертаят идеите и ценностите, за които смятаме, че евентуална услуга трябва да има“, каза и изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *