Интернет-компанията Yahoo! се опитва да продаде акции от капитала на Alibaba.com на стойност до 150 млн. долара

Интернет-компанията Yahoo! се опитва да продаде акции от капитала на Alibaba.com на стойност до 150 млн. долара, съобщава Dow Jones Newswires.
Към момента Yahoo е мажоритарен собственик, притежаващ 39% от компанията майка на Alibaba.com – Alibaba Group. Очаква се продажбата да не засегне значително дела на Yahoo, тъй като предмет на сделката ще бъде около 1% от капитала, който бе придобит по време на първичното публично предлагане на Alibaba.com.
Акциите ще бъдат продадени в ценовия диапазон 19,80-20,30 хонконгски долара за брой, което е отстъпка от между 4 и 6,4% спрямо цената на затваряне на борсата в Хонконг днес.
Дори след отстъпката обаче Yahoo ще реализира значителна печалба от поне 47 на сто спрямо цената от IPO-то. По време на първичното предлагане преди две години една акция от Alibaba.com струваше 13,50 хонконгски долара.
Плановете на Yahoo бяха обявени едва сега, тъй като акциите, придобити на IPO-то не можеха да бъдат продавани за срок от две години.
Продажбата от страна на Yahoo идва едва няколко дни, след като основателят на Alibaba Group и председател на борда на директорите Джак Ма продаде 13 млн. акции от Alibaba.com, получавайки за тях 34,8 млн. долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *