Йената е близо до 5-месечен връх спрямо долара

Йената се повиши спрямо долара, но се търгува под петмесечен връх като резултат от отскока на американските акции в края на миналата седмица, потискайки търсенето на валутите убежище в условия на пазарен риск.

В края на миналата седмица доларът поскъпна с 0,1 процента до 108,70 йени и остана над нивото 108,05 йени за долар, най-ниско от 11 септември насам. Равносметката за долара през отминалата седмица е спад с почти 1,3 процента спрямо йената.

Традиционна йената е търсена резервна валута във времена на пазарен стрес, тъй като японската валуна получава подкрепа от излишъка по текущата сметка на Япония, което й гарантира по-голяма сигурност отколкото при другите валути.

Широкият американски индекс S & P 500 достигна 1,5 процента в петък, завършвайки „дивата“ седмица с повишение, но все пак записа най-лошата седмица за последните три години. Независимо от отскока на американските акции, инвеститорите се подготвят за по-продължителни нестабилни дни на пазарите.

Към 7 часа българско време широкият общоазиатски индекс MSCI, който отчита динамиката на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония, нарасна с 1,1 процента, а S & P 500 се повиши с 0,5 процента.

Съобщенията от края на миналата седмица, че японското правителство е решило да номинира Харухико Курода за втори мандат като гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ), е сигнал че консервативната парична политика ще се запази, което може да подкрепи йената. Първият мандат на Курода изтича през април. Правителството на премиера Шиндзо Абе трябва да представи номинацията на Курода в парламента по-късно този месец, съобщи в събота източник на „Ройтерс“, запознат с въпроса, информира infostock.bg.

Засега йената вероятно ще запази превъзходството си спрямо долара, докато не се успокоят американски и глобални акции, а това ще е процес, който ще отнеме няколко седмици, докато пазарите отново възстановят спокойствие, прогнозират анализатори от Токио.

Йената поскъпна миналата седмица, след като световните пазари на акции се сринаха и волатилността се покачи, заради повишената доходност на американските облигации след като притесненията се повишиха, че инфлацията ще се забави, информира infostock.bg.

Срещу кошница от шестте основни валути, доларът се понижи с 0,4 процента, до 90,105 пункта, след като спечели 1,4 процента миналата седмица. Тогава зелените пари бяха най-силни срещу валутната кошница от близо 15 месеца насам, тъй като някои търговци затвориха за продажба дългите си доларови позиции, а други предпочитаха да продават долари, за да се насочат къв други валути с по-висока възвръщаемост, но и по-рискова.

Еврото се повиши с 0.3 процента до 1.2290 долара. Миналата седмица единната европейска валута се понижи с 1,6 процента, което е най-лошото седмично представяне от ноември 2016 г. насам, тъй като намаляващите апетити за риск и по-голямата колебливост подтикнаха пазарните участници да намалят позициите си в евро и в очакване Европейската централна банка да намали или отмени монетарните си стимули.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *