КЗК започна да разглежда покупката на бизнеса на CEZ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-накрая започна да разглежда сделката за покупката на дружествата на CEZ в България от компанията „Инерком“ на Гинка Върбакова.КЗК започна да разглежда покупката на бизнеса на CEZ. Уведомлението за предстоящата концентрация беше подадено още през март, но производството беше открито едва във вторник, 26 юни. По закон ведомството има пет седмици, за да се произнесе. Мнение трябва да даде и енергийният регулатор.

Резултат с изображение за кзк

Според предварителния договор „Инерком“ има седем месеца да плати, обявиха преди време от продавача. Така, ако има сделка, тя вероятно ще е до септември. Съмненията и притесненията са, че малка българска компания с бизнес от 50 млн. лв. купува гигант с приходи за над 1 млрд. лв.

Цената не е обявена публично, но е известно, че е от порядъка 320-360 млн. евро.

„Напредваме в преговорите с финансиращите институции. Вероятно това ще са 4-5 банки. Водещата е международна финансова институция, която не е представена в България“, каза за „Капитал“ Веселин Захариев от „Мейн кепитъл“, финансовият консултант на „Инерком“. Според изтекли документи от офертата на „Инерком“ част от финансирането се очакваше да дойде от Уникредит Булбанк, държавната ББР и ПИБ.

Пакет от компании

„Инерком България“ планира да придобие едноличен контрол върху предприятията на чешката CEZ в страната. Това включва електроразпределителното дружество за Западна България „ЧЕЗ разпределение“, както и дружествата „ЧЕЗ електро“, ЧЕЗ трейд“, „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии“, „Фрий енерджи проджект Орешец“, което държи фотоволтаичен парк, и „Бара груп“, която е собственик на недовършена централа на биомаса. Според уведомлението сделката не се очаква да засегне конкуренцията на съответните пазари. Ограничено въздействие би могло да има върху националния пазар на производство и продажба на електроенергия на едро и на свързания с него пазар на търговия на електроенергия.

Самият купувач се занимава с изграждане и експлоатация на фотоволтаични централи и производство и продажба на електроенергия от такива централи. От „Инерком“ искат КЗК да разреши сделката, както и да постанови незабавно изпълнение, информира в.Капитал. Неизвестно остава откъде „Инерком“ ще осигури собствените средства за цената, както и за задължителното след това търгово предложение към малките борсови акционери, които са от порядъка на 100 млн. евро.

Лятното решение на КЗК

Според Закона за защита на конкуренцията заинтересувани лица могат да представят становища за ефекта от концентрацията върху пазара през първата седмица от образуване на производството, а КЗК има 25 работни дни, за да излезе с решение по сделката. Законът обаче предвижда и възможност за удължаване на срока – както по искане на самите компании, така и при необходимост от предоставяне на допълнителна информация. Отлагането на откриването на производството обаче би трябвало да означава, че комисията вече е изискала нужните уточнения и документи.

КЗК започна да прилага тази практика от началото на тази година, което забави доста сделки, включително и покупката на „Нова телевизия“ от инвестиционния фонд PPF Group на чешкия бизнесмен Петр Келнер. В същото време обаче производството по сделката, с която депутатът от ДПС Делян Пеевски продава половината от бизнеса си с печатни медии на местно дружество на американската Nu Image, започна на следващия ден след обявяването на новината от двете страни. Отделно, както в случая с „Нова тв“, и при CEZ комисията може да започне детайлно проучване, което да отнеме още месеци.

Във фокуса на парламента

Продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в страната и въпросителните около финансирането на сделката и това кой реално стои зад българския купувач станаха причина за създаването на специална анкетна комисия в парламента. Проверката й обаче приключи без отговор на най-важните въпроси.

Междувременно депутатите гласуваха промени в Закона за енергетиката, които дадоха правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намесва в сделки като тази за CEZ. Текстовете предвиждат регулаторът да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, както и да отнема лиценза на компания, която наруши тази разпоредба. Никъде обаче не се посочва на каква база ще се прави преценката, което оставя отворена вратата за субективни решения и намеса в бизнеса на частни дружества.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *