Къде инвестира Бил Гейтс

Много е важно и полезно преди да вземете инвестиционно решение, особено когато става въпрос за закупуване на акции, да разгледате инвестиционните портфейли на финансово успешните хора на планетата.Къде инвестира Бил Гейтс.

Снимка: Персонален блог със свободен достъп

Помислете само каква полза може да имате от тях: те вече са свършили цялата работа, намерили са компании, в които да инвестират, със сигурност са се посъветвали с едни от най-добрите финансови анализатори и други приятели милиардери, които са споделили какви рискове може да има диверсификация на портфейла, за да получават стабилен доход от своите инвестиции като дивиденти и като възможност да увеличат стойността на своите активите, информира infostock.bg.

Ето и първото нещо, което предлагат анализаторите на секцията за консултации FinanceGramm на специализираната икономическа платформа zen.yandex.ru да се направи е, да се види

От диаграмата по-горе става ясно какъв е инвестиционният портфейл на родения в Сиатъл предприемач, който на 30 ноември ще навърши 64 година. От 10-те компании, акциите на две от тях не се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк. Това са Coca Cola Femsa (производителят на бутилките със запазения знак на Coca Cola) и Canadian National Railway (канадските държавни железници), на Berkshire Hathaway (компанията, чиито мажоритарен собственик е Уорън Бефет) са недостъпни за обикновен инвеститор.

В момента цената на една акция на Berkshire Hathaway е 313 000 долара, но по-интересно е друго: какви акции притежава компанията на Уорън Бъфет.

Защо Berkshire Hathaway

Нека се спрем по-подробно на този актив, тъй като Бил Гейтс се доверява на тази компания най-много, защото над 50% от инвестиционния му капитал е именно в активи на Berkshire Hathaway.

Ако резгледаме внимателно компаниите, значителен дял от които притежава Berkshire Hathaway, акциите на почти всички се търгуват не само на борсата на Уолстирйт, и са на относително достъпни цени. Сред тях са моного популярните: Coca cola, IBM, Bank of America, General Motors, Kraft Heinz, American Express и, разбира се, Apple. С помощта на инвестиционен посредник, всеки може да стане акционер в тези публични компании.

По-важното, обаче е, че повечето от тях са показали значителен ръст през последните няколко години. Цената на акциите расте, капитализацията на компаниите също, следователно и стойността на Berkshire Hathaway, от което и дивидентите в портфейла на Бил Гейтс растат.

Загриженост за света около нас

Бил Гейтс е един от най-известните филантропи, който се опитва да направи света по-добро място за живеене. Разполагайки с много пари, той не само се опитва да ги увеличи, но и чрез тях прави промени. Например, в портфолиото му има акции на такива компании като Waste Management (10,9%) и Ecolab (4,5%). Първата се занимава със събиране и рециклиране на отпадъци, а втората е разработчик на технологии в областта на водата, хигиената и енергетиката. Между другото, през последните 5 години акциите на двете компании са нараснали 2 пъти, което средно е равно на увеличение с 14.5% годишно в щатски долари.

Доставчиците на пратки и други куриерски услуги

От този много бързо развиващ се сектор в портфейла на Бил Гейтс са UPS и FedEx, като и двете са с еднаква дялове – от 2.5% и 2.6%. Между другото, тези две компании сега струват колкото и преди 5 години. Единственото им предимство е, че всяка година раздават дивиденти съответно в размер на 2.8% и 1.7%.

Внимание към търговията и строитеството

От останалите – Walmart (6.6%) и Caterpillar (7.8%), са достатъчно популярни, защото оперират не само в САЩ, но и двете търговски вериги имат подразделения в много държави по света. По-важното е, че Бил Гейтс е инвестирал и в секторите на търговията и строителството. Цените на акциите и на двете компании са стабилни през последните пет години и носят добри дивиденти всяка година.

По-любопитна е CrownCastle – доставчикът на оборудване за мобилни комуникации. През последните 5 години нейната пазарна стойност е нараснала със 75%.

Между другото, Бил Гейтс има по-малко от един процент от акциите на основаната от него Microsoft в своя инвестиционен портфейл. Нека припомним, че той започна да продава своя дял в Microsoft още в първите години на 21 век.

Каква е ползата до тук

От инвестиционния портфейл на Бил Гейтс отново се потвърждава фразата: богатите стават все по-богати! Неко уточним, обаче, че това не се случва с магическа пръчка и парите не отиват само в джоба на самите милиардери, в повечето случаи. Всичко е въпрос на компетентното разпределение на активите.

Може да се научи как се съставят работещи портфейли, като се изберат онези акциите, след като първо се прибавят към списъка за наблюдение и се изчакаме цената им да стане привлекателна за покупка (стойността им да спадне в даден момент) и чак след това да се добавят към портфейла, за да се забогатява както правят най-състоятелните хора на планетата.

Първата ви реакция, естествено е, колко са вашите пари в сравнение с милиардите долари на богатите, но нали и повечето от тях са започнали с малки инвестиции. И не забравяйте, че всичко е във вашите ръце!

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *