Малките фирми у нас ще получават по-лесно банкови заеми до 1,2 млрд. лв.

Европейският съюз (ЕС) одобри нова финансова схема, по която малките фирми у нас да получават облекчени банкови заеми до 1,2 милиарда лева.

Според Европейската комисия парите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще достигат до много повече малки и средни предприятия, ако бъдат давани не като пряка безвъзмездна помощ, а под формата на гаранция срещу риск. Затова 200 милиона лева от вече заделените за България средства ще се пренасочат към нов финансов инструмент. Те ще се използват за банкови гаранции, благодарение на които желаещите бизнесмени ще получат между 800 млн. и 1,2 млрд. лева нови заеми от банки при по-ниски лихви.

Тази програма е част от усилията на Комисията да насърчи страните-членки да използват повече финансови инструменти и така да постигат по-голям ефект от европейското финансиране за малките и средни фирми, които създават над 70% от работните места у нас.

България е третата страна от ЕС след Испания и Малта, която приема такава инвестиционна програма. Тя започва в началото на 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *