Половината от най-богатите жени са китайки

Над половината от 20-те най-богати жени в света са китайки, като средно богатството им надвишава това на американската водеща Опра Уинфри или британската писателка Джоан К. Роулинг. Това показва класация на китайското списание „Хужун“, цитирана от Франс прес, предаде БТА. Всички жени са натрупали богатството си сами, а не благодарение на семействата им, се казва в публикацията.

„Нито една друга страна не се доближава до Китай по броя на жените, изградили сами богатството си. Те надвишават другите страни с повече от една глава“, отбелязва Рупърт Хугуърф, основател и съставител на списъка на „Хужун“.

Средното богатство на 11-те най-богати китайки достига 2,6 милиарда долара спрямо 2,3 милиарда долара на Опра Уинфри. Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата романи за Хари Потър, е на 20-о място с 1 милиард долара.

И трите най-богати жени на планетата са китайки: кралицата на рециклираната хартия Чжан Ин, 53 години, с богатство, оценявано на 5,6 милиарда долара, следвана от У Яцзюн от компанията за недвижими имоти Лонгфор пропъртис (Longfor Properties) с 4,1 милиарда долара.
На трето място с 4 милиарда долара е Чън Лихуа, на 69 години, оглавяваща конгломерата Фухуа (Fuhua) с дейности в пристанищната и енергийната сфера.

Първата жена, която не е от китайски произход в класацията на богатите дами е на четвърто място – испанката Росалия Мера, която управлява магазини за дрехи Зара (Zara).

Според Хугуърф успехът на китайките се дължи отчасти на политиката на едно дете и водещата роля на бабите и дядовците при възпитанието на децата в Китай, позволяващи на жените да посветят повече време на работата си, отколкото в други страни. Освен това китайското общество отдавна е свикнало жените да работят.

Най-богатият китаец, Цзун Цинхоу, основател и производител на безалкохолните напитки Уахаха (Wahaha), притежава лично богатство, оценявано на 12 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *