Преглед на печата

Отлагане на инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрацията. Така ще изглежда 2010 година за общините според допитване на Дневник до кметове. Причината са намалените с над 200 милиона лева държавни субсидии в проектобюджет 2010 година, който за пръв път от няколко години ще разпределя по-малко средства в сравнение с предходните години.
Кризата накара българинът да пести от дрехи и обувки, но не и от цигари и алкохол. Такива изводи могат да се направят от данните на националната статистика, пише Новинар. Българите харчат повече за цигари и алкохол, отколкото за здравеопазване, показва още статистиката. През септември всеки българин е похарчил за алкохол средно по 14 лева.
Евроинтеграцията на Македония може да се окаже големият залог, който да сложи край на течащата години наред междусъседска война за история, пише Сега. Притиснат от изострилия се спор за името с Гърция, македонският премиер Никола Груевски пристигна по своя инициатива на работна среща у нас и поиска подкрепата на България пред ЕС и НАТО.
Двама ректори влязоха в дуел за стола на просветния министър, пише Стандарт. Шефът на великотърновския университет Пламен Легкоступ и настоящият зам. – министър Сергей Игнатов, който оглавяваше Нов български университет, са основните претенденти за овакантения пост на Йорданка Фандъкова, научаваме от изданието.
Енергийният министър Трайчо Трайков да слезе при протестиращите работници от „Кремиковци“ настояваха около 200 металурзи пред сградата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пише Дума. Председателят на синдикат „Подкрепа“ в Кремиковци Людмил Павлов обясни, че служителите на комбината са били против ликвидацията и че единственият вариант е приемането на оздравителен план и запазване на част от производството.
Децата до седми клас ще ходят целодневно на училище. За това се разбраха премиерът Бойко Борисов и представители на неправителствени организации, обединени в „Национална мрежа за децата“, пише Монитор. Идеята е в близките 4 години да бъдат обхванати децата до 4-ти клас, а до 8 години и седмокласниците да бъдат заети по цял ден в класните стаи.
Труд разказва шокираща история за невъзможна любов между кметска дъщеря и ромски младеж. 16 годишното момиче и 15 годишното момче се хвърлиха заедно под влака край гара Брусарци, Монтанско, в неделя призори. Момичето загива на място, за живота на приятеля й все още се борят в ломската болница, допълва изданието.
Приключвам с толерантността към правителството и ще сезирам Европейската комисия за блокирания мащабен проект в Сливен, заяви кметът Йордан Лечков, който протестира срещу писмо от екоминистерството, с което се спира конкурсната процедура за втория етап от водната градска система, финансиран по оперативна програма „Околна среда“, пише 24 часа. Според кмета не е справедливо провинцията да работи за столицата.
Вестник Пари публикува интервю с Константин Стаменов, председател на федерацията на индустриалните енергийни консуматори. Според него със скока на акциза на тока за стопански нужди пак ще се изпълняват европейските изисквания, но моментът това да се прави не е подходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *