Прокурор предупреди управниците на 11 града:

18 магазина “Билла” може да рухнат

Хипермаркетите са със сбъркани конструкции и дефекти, сочи експертиза

Покривът на „Билла“ на бул. „Владимир Вазов“ рухна на 23 юни към 14 ч. Тогава порой удави София и близо 20 квадрата от тавана поддадоха. Убити по чудо нямаше, пострадаха леко само жена и дете. Те били в сектора с плодове и зеленчуци, където стана и срутването. Служители разказаха, че по време на инцидента се чула мощна гръмотевица и целият магазин се разтресъл. На покрива на „Билла“ зееше огромна дупка, която се виждаше от високите етажи на близките блокове. Експерти обаче отрекоха гръмотевица да е разцепила покрива. Ден след срутването стана ясно, че една от версиите е, че запушени отводнителни шахти са причина за срутването. Те най-вероятно са били затлачени и при проливния дъжд не са могли да поемат водата от покрива. Така той е заприличал на басейн и част от него е рухнала под тежестта на водата, обясниха тогава експерти пред „Стандарт“.

18 магазина на търговската верига „Билла“ у нас са изключително опасни за експлоатация. Огромните хипермаркети може да рухнат всеки момент заради калпаво строителство. Това е установило прокурорско разследване след инцидента с падналия покрив на „Билла“ на столичния булевард „Владимир Вазов“.

„Опасността е съвсем реална, а за трагичните последици може само да се гадае“, заяви пред „Стандарт“ софийският районен прокурор Пламен Георгиев. Той е категоричен, че инцидентът в кв. „Сухата река“, чието разследване лично ръководи, не е бил случаен и че подобна съдба може да сполети още 11 български града.

Прокуратурата разполага с неопровержими доказателства за опасните конструкции на „Билла“ у нас.

След рухването на покрива на хипермаркета на бул. „Владимир Вазов“ 20 е била назначена експертиза, която да установи причините за инцидента. Задачата е възложена на специална комисия от строителни експерти, конструктори и архитекти под вещото ръководство на светилото в този бранш – проф. Насърски. След повече от месец работа експертите са приключили проверката със заключение, което гласи: „Установени са дефекти, повреди и големи деформации по конструкцията на сградите“. Копия от документа, под който стои подписът на проф. Насърски, са изпратени до ръководството на „Билла“ и до Софийска районна прокуратура, потвърди обвинителят Георгиев. Заключението на комисията се отнася за сградите на „Билла“ в София, Бургас, Пловдив, Сливен, Габрово, Плевен, Перник, Пазарджик и Стара Загора. Рискове крият също хипермаркетите във Враца и Монтана. За тях обаче екипът на проф. Насърски е дал по-различно заключение. След проверката комисията е препоръчала за двете сгради „ламаринените шапки по бордовете на покрива да се захванат към основата с винтове, за да се предотврати опасността от откъсване“. Двете заключения на експертите са приложени от прокурор Георгиев към преписката по делото за инцидента на столичния бул. „Владимир Вазов“.

Централата на световноизвестната верига „Билла“ в Австрия е уведомена официално за състоянието на 18-те сгради в България и вече е запозната със становището на прокуратурата.

Разследващият магистрат е изпратил сигнални писма до кметовете на 11-те градове, в които се намират опасните сгради. Прокурор Георгиев изрично ги е предупредил, че сградите могат да застрашат живота и здравето на клиентите и служителите им. Местните управници са призовани да вземат отношение по проблема и да назначат по места повторни експертизи по чл. 195 от Закона за устройство на териториите. Експертни комисии вече се сформират в 11-те града. Всяка една от тях ще трябва да извърши щателна проверка на съответната „Билла“ и да излезе с подробен анализ за състоянието на сградата. Те ще трябва да дадат и крайното становище дали има практическа възможност сградите да се укрепят до степен, в която да са безопасни за експлоатация. Ако обаче такава възможност няма и общинските комисии стигнат до този извод, огромните хипермаркети трябва да бъдат разрушени по съответния законов ред, предвиден в чл. 195 от ЗУТ.

В огромния скандал с магазините „Билла“ засега няма никаква яснота по един основен въпрос – какви са причините за дефектите и деформациите в конструкциите на относително новите хипермаркети. Комисията на проф. Насърски не е написала и дума по този въпрос. Според строителните експерти най-вероятните хипотези са две – грубо нарушаване на строителните правила или пестене на желязо и използване на некачествени материали. Самият проф. Насърски категорично отказа да сподели мнението си по въпроса на какво се дължат деформациите. Той дори отрече по телефона сградите на „Билла“ да са опасни, но отказа да коментира заключението, под което е сложил подписа си.

Елена Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *