Трайков: Преговорите за АЕЦ “Белене“ продължават

Това каза по БНТ вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Кодексът на труда не го забранява“, каза Трайков в отговор на въпроса дали преговорите може да продължат и в събота и неделя.
Трайков съобщи, че едва в полунощ окончателното становище на НЕК по искания от компанията 3-месечен мораториум, е било предадено на руската страна. Според него шансовете това предложение да бъде прието от руската страна са огромни, но отоговорът ще се чака днес или в близките дни. В същото време снощи изтече срокът на действие на последния засега 11-и анекс към договора за АЕЦ „Белене“, с което свършва правното основание руснаците да продължат да работят. Те настояват за сключване на нов 12-и анекс към договора, докато българската страна – за 3-месечен срок отлагане за сключването му. „Тези 3 месеца са за да не случват много неща“, коментира Трайков по БНТ, обяснявайки основните причини за искането – започналият в ЕС и по света пълен преглед на сигурността на атомната енергетика след ядрената авария в Япония.
Цената на тока, който ще произвежда АЕЦ „Белене“, със сигурност ще е над 100 лева на мегаватчас, независимо от цената на строителството. Това е три пъти повече от цената на тока, който произвежда в момента АЕЦ „Козлодуй“ и доста повече от цената на въглищните централи. Той обаче оправда цената с мотива, че докато АЕЦ „Белене“ влезе в експолатация, стойността на тока от ТЕЦ-овете значително ще се увеличи заради нарасналите еко изисквания.
Според Трайков цените на дизела в България през последната седмица са станали малко по-адекватни. Той даде пример със сравнението с останалите страни членки спрямо нивата на акциза. Докато преди 2-3 седмици 10 държави в ЕС имаха по-евтин дизел при положение, че акцизът у нас е най-нисък в общността, то сега има само 6 такива държави, изтъкна той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *